PENTAGON PORUČIO PUTINU: Krenuli ste kopneno na islamiste - Srećno!
Foto: Profimedia

Nadaju se drugom Avganistanu

PENTAGON PORUČIO PUTINU: Krenuli ste kopneno na islamiste - Srećno!

Planeta -
Sajt Pentagona piše da je Eš Karter, američki državni sekretar za odbranu, naredio "otvaranje linija komunikacije sa Rusijom" oko vazdušnih operacija u Siriji.

Neimenovani američki zvaničnici u međuvremenu su putem medija poželeli Putinu "puno sreće" protiv Islamske države. Objašnjenje je da se time želi da Rusi "budućom vojnom aktivnošču" ne ometu ili ne ugroze aktuelne savezničke napade na položaje Islamske države.

Piter Kuk, pres sekretar Pentagona, kazao je da SAD i Rusija imaju zajednički interes u borbi protov Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) u Siriji. On je dodao da tek treba da budu određeni dalji detalji, uključujući i to ko će biti uključen kao i obim toga.

- Svrha ovih razgovora namenjenih rešenju sukoba biće da se osigura da bilo koja buduća ruska vojna aktivnost ne omete aktuelne vojne operacije koalicije (na čelu sa SAD), da se osigura bezbednost pilotskih posada koalicije i izbegnu pogrešno prosuđivanje i pogrešne proračune - naveo je Kuk.

On je naveo da je šef Pentagona Karter juče ujutru razgovarao sa visokim zvaničnicima američke vojske i svojim savetodavnim timom. To je, po Kuku, razvoj događaja koji je usledio nakon sastanka Baraka Obame, predsednika SAD sa Vladimirom Putinom, ruskim predsednikom. Kuk je kazao da je glavni prioritet održati integritet vazdušnih operacija koalicije i bezbednost njenih pilota.

- Ne želimo pogrešno prosuđivanje i pogrešne proračune. Ne želimo da se desi incident - rekao je Kuk.

On je naveo da će biti potrebno određeno vreme da se definišu detalji, ulljučujući i to ko su "ljudi koji su najbolji i najpogodniji" za razgovore (sa Rusima).

Američki "Dejli bist" piše da su dvojica zvaničnika u privatnom razgovoru smejala Putinovom planu vazdušnog angažovanja ruske vojske protiv Islamske države, poželevši mu "puno sreće". Zvaničnici su rekli ovom mediju da su se manje više i nadali da će Rusija uroniti u ono što su nazvali "blatom" Sirije.

- Ako (Putin) želi da uskoči u tu zbrku, srećno mu bilo - rekao je jedan od njih i podsetio da je Rusija u sovjetsko vreme već bila upletena u borbu protiv radikalnih islamista u Avganistanu.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Pentagon: Rusi bombardovali i oblasti gde nema islamista

Američki sekretar za odbranu Eš Karter rekao je danas da su u vazdušnim napadima Rusije u Siriji najverovatnije pogođene i oblasti u kojima nema boraca Islamske države.

Rusi ne bi trebalo da podržavaju Asada: Eš KarterKarter je na konferenciji za novinare u Pentagonu, izneo neke detalje o napadima, ali je naglasio kontradiktornost u ruskom stavu.

On je rekao da Rusija ne bi trebalo da podržava vladu sirijskog predsednika Bašara el-Asada i dodao da je razočaran što Rusi nisu iskoristili zvanične kanale da unapred obaveste SAD o vazdušnim napadima.

- Podržavajući Asada i naizgled se priklanjajući svima onima koji se protiv njega bore, zapravo se priklanjate celom ostatku zemlje Sirije. To nije naš stav. Bar neki od Asadovih protivnika pripadnici su napredne političke tranzicije. Zato je ruski pristup osuđen na propast - ocenio je Karter. On je na konferenciji za novinare naveo da je ovakav pristup Rusije osuđen na propast i da će samo produbiti građanski rat u Siriji. Eš, međutim, nije mogao da potvrdi da li je u napadima bilo civilnih žrtava. On je naveo da će Amerika neometano nastaviti svoje vazdušne operacije u Siriji.

Ranije je zvaničnik američkog ministarstva odbrane izjavio da su ruski avioni na meti imali sirijske opozicione snage, a ne džihadiste IS, kako je Moskva to najavila, dodaje AFP. Portparol Bele kuće Džoš Ernest naveo je da je prerano da SAD budu sigurne koji su ciljevi bili, zbog suprotstavljenih izveštaja da li ruski vazdušni udari imaju za cilj pružanje podrške sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu ili je meta bila Islamska država (IS).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track