NOVO OJAČAVANJE MAĐARSKE OGRADE: Višegradska grupa saglasna da se granica mora čuvati od migranata
Foto: Profimedia

Izbeglička kriza

NOVO OJAČAVANJE MAĐARSKE OGRADE: Višegradska grupa saglasna da se granica mora čuvati od migranata

Planeta -
Zvaničnici Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske sastaju se naredne nedelje da razgovaraju o zajedničkoj akciji

PRAG/BRATISLAVA - Češka je predložila da cela Višegradska grupa pomogne Mađarskoj da zajedno obezbede granice pred izbegličkim talasom a češki premijer Bohuslav Sobotka poručio je da će se o tome zvaničnici Poljske, Slovačke, Češke i Mađarske dogovoriti na sastanku ministara unutrašnjih poslova 8. oktobra.

"Naša vlada je spremna da pomogne Mađarskoj sa zaštitom šengenske granice. Predlažemo zajedničku akciju zemalja Višegradske četvorke. O detaljima će razgovarati ministri unutrašnjih poslova", saopštio je Sobotka na Tviteru.

Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec izjavio je da bi Češka poslala oko 100 policajaca i vojnika i tehniku i opremu koju su već zatražili Mađari, a da može da ih pošalje u roku od 14 dana i da na mađarskim granicama mogu da ostanu i nekoliko meseci.

Slovačka je takođe spremna da pomogne da se izbeglice i imigranti zaustave na mađarskim granicama i u stanju je da pošalje nekoliko desetina policajaca koji imaju prednost, zato što mnogi iz mešovitih sredina govore mađarski i mogu lako da se sporazumeju s mađarskim kolegama.

Prema nezvaničnim informacijama slovačkog Denjika N Poljska, Češka i Slovačka bi Mađarskoj pomogle sa 200 do 300 policajaca i vojnika. Češka je trenutno predsedavajuća zemlja Višegradske grupe a pomoć u obezbeđenju granica diplomatskim kanalima zatražio je mađarski premijer Viktor Orban, javljaju češki mediji.

Češka je već odobrila slanje do 50 vojnika, tehniku, opremu i poljsku kuhinju da pomogne mađarskoj armiji u dizanju ograde na granicama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track