ALBANSKI PREMIJER NAS PROVOCIRA U UN: Priznajte Kosovo, ko još nije
Foto: AP

Nediplomatski potez

ALBANSKI PREMIJER NAS PROVOCIRA U UN: Priznajte Kosovo, ko još nije

Planeta -
Edi Rama rekao da su razgovori između Srbije i "nove države Kosova" omogućili rešenja za čitav niz pitanja

NJUJORK - Premijer Albanije Edi Rama pozvao je danas na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, sve zemlje koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine. Prema Raminim rečima, region Balkana konačno se može usuditi da gleda u budućnost sa nadom i pokazati da je drugi put napred moguć.

"Po prvi put prošle godine, nakon stotinu godina sukoba i konfrontacija na Balkanu, oružje nije usmereno protiv bilo kog suseda. Nakon jednog veka koji su obeležili sukobi, konačno smo imali godinu saradnje i postizanje mira, mir dostojan da se živi", rekao je Rama.

On je ocenio da su razgovori između Srbije i Kosova, "nove države, doprineli stabilnosti u regionu, i omogućili da dve zemlje pronađu zajednička rešenja za čitav niz pitanja i za dobrobit svojih naroda".

"Dozvolite mi da vas pozovem, sve vas, koji još niste priznali nezavisnost Kosova da to učiniti. Priznavanje Kosova, daje direktan doprinos jačanju stabilnosti, mira i saradnje u regionu koji je prošle godine postao značajna istorija uspeha nada i snova o budućnosti, koji preovlađuju nad strahovima iz prošlosti", izjavio je Rama.

Rama je u svom govoru podsetio da je prošle godine posetio Beograd, kao prvi premijer Albanije posle 68 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja