SIRIJCI POZIVAJU PRIPADNIKE ID DA SE PREDAJU: Slave Ruse kao junake!
Foto: AP

Promenjen odnos snaga

SIRIJCI POZIVAJU PRIPADNIKE ID DA SE PREDAJU: Slave Ruse kao junake!

Planeta -
Helikopteri sirijskog Ratnog vazduhoplovstva izbacuju letke u kojima se teroristi pozivaju da predaju oružje

Helikopteri sirijskog Ratnog vazduhoplovstva izbacuju letke u kojima se teroristi pozivaju da predaju oružje, a civilima da napuste mesta u kojima će uskoro početi velika vojna operacija sirijskih snaga. Agitacioni tekstovi razbacani su na jugu provincije Hama po mestima Rastan i Talbisi.Distribuirana su dva tipa letaka. Jedni sadrže detaljne instrukcije o tome kako ljudi treba da se ponašaju prilikom približavanja kontrolnim punktovima sirijske vojske, kao i poziv civilnom stanovništvu da napuste svoje domove zbog predstojeće vojne operacije.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

„Onima koji poseduju ove letke dozvoljava se da potpuno bezbedno pređu kontrolne punktove sirijske arapske armije. Vojska će pružiti medicinsku pomoć i hranu. Sarađujte sa sirijskom vojskom i napustite zonu borbenih dejstava radi očuvanja sopstvenog života“, napisano je na letku za civile.Na drugom listu glavna komanda Oružanih snaga predlaže građanima republike koji su stali na stranu terorista da polože oružje i prestanu da se bore sa vojskom.„Budućnost je pred nama, mogućnosti otvorene da se vratite u zagrljaj domovini. Nije kasno da iskoristite tu mogućnost. Položite oružje, kao što su to uradile stotine drugih ljudi. Država će se pobrinuti za vas i pozdraviti vaš povratak", napisano je na drugom letku.

U četvrtak je objavljeno da sirijska vojska priprema veliku antiterorističku operaciju na jugu provincije Hama, između ostalih i u mestima Rastan i Talbisi, koje trenutno kontrolišu militanti terorističkih organizacija Nusra front i Islamska država. Teroristi broje više od pet hiljada ljudi.Sirijska komanda ima za cilj da obezbedi put koji povezuje velike sirijske gradove Homs i Hamu. Sami gradovi u potpunosti se nalaze pod kontrolom vladinih snaga. Ipak, naseljena mesta između njih se smatraju glavnim uporištem terorističkih organizacija, uključujući ID u ovom delu Sirije. Put se redovno gađa iz minobacača i snajpera. Britanska novinarka Lindzi Hilsum tvrdi da mnogi Sirijci smatraju ruskog predsednika Vladimira Putina za svog prijatelja, a Ruske vide kao spasioce.Stanovnici u sirijskim gradovima Tartusu i Latakiji veruju da ruske vojne operacije protiv terorističke grupe Islamska država vode ka završetku rata, piše britanska novinarka.Osim toga, oni veruju da bi Sjedinjene Američke Države trebalo okriviti za jačanje terorista i njihovih saveznika.

(Sputniknews.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track