Najnovije vesti

NJUJORK TAJMS: Amerikanci žele da blokiraju Rusiju, najavili ofanzivu i otvaranje novog fronta
Foto: AP

Tek će biti rata u Siriji

NJUJORK TAJMS: Amerikanci žele da blokiraju Rusiju, najavili ofanzivu i otvaranje novog fronta

Planeta
Američki predsednik Obama je naredio Pentagonu da po prvi put direktno pošalje municiju i oružje opozicionim sirijskim snagama na terenu, i takođe podržao ideju za pokretanje velike vazdušne kampanje iz baze u Turskoj

VAŠINGTON - Američki Njujork tajms navodi da je koalicija predvođena SAD započela pripreme za otvaranje velikog fronta u severoistočnoj Siriji, sa ciljem da izvrši pritisak i okruži Raka, de fakto prestonica Islamske države.

Kako navodi Njujork tajms predsednik Obama je prošle nedelje odobrio dva važna koraka za pokretanje ofanzive tokom narednih nedelja On je naredio Pentagonu da po prvi put direktno pošalje municiju i oružje opozicionim sirijskim snagama na terenu, i takođe podržao ideju za pokretanje velike vazdušne kampanje iz baze u Turskoj, čiji  važni detalji tek treba da budu razrađeni.

Američki avion u bazi Indžirlik, Turska,Foto: AP
Američki avion u bazi Indžirlik, Turska,Foto: AP

Ove mere imaju za cilj da osposobe 3.000 do 5.000 arapskih boraca kojima će se u ofanzivi na Raku pridružiti više od 20.000 kurdskih boraca, a njih će sve podržavati više desetina aviona koalicije. Plan je takođe da ove snage napreduju do granice sa Turskom da bi presekle kritične linije snabdevanja Islamske države.

Novi pristup se oslanja na arapske i kurdske borace oprobane u borbi i na čiju lojalnost Vašington može da računa.

Visoki zvaničnici američke administracije kažu da nova ofanziva može promeniti dinamiku na terenu. Ali ona je predstavljena godinu dana pošto je koalicija predvođena SAD započela kampanju protiv Islamske države, koja je sada u "taktičkom ćorsokaku", kako ju je opisao general Martin Dempsej, raniji šef Združene komande.

Kurdse jedinice Pešmerge, Foto: Rojters
Kurdse jedinice Pešmerge, Foto: Rojters

Nova američka akcija bi, kako navode vojni zvaničnici, trebala da se sprovodi daleko od težišta ruske vazdušne kampanje u zapadnoj Siriji, koja je, prema tvrdnjama američkih zvaničnika, usmerena uglavnom na grupe koje se protive predsedniku Asadu, a samo nominalno ima za cilj Islamsku državu.

Ofanzivu je ranije nezvančno najavio i državni sekretar SAD Džon Keri, na sastanku u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. "Mi sada sa Francuskom, Australijom, Kanadom, Turskom i drugim koalicionim partnerima imamo potrebu da dramatično ubrzamo naše napore. To je ono što ćemo uraditi", rekao je Keri i dodao da će SAD i dalje podržavati borce protiv Islamske države u severoistočnoj Siriji.

Njujork tajms navodi da je plan o severnom frontu inspirisan borbom za Kobane, kurdskim pograničnim gradom u Siriji koji je bio suočen sa navalom Islamske države. Ta bitka je pokazala da kombinovana vazdušno-kopnena operacija može da pobediti teroriste.

Novi plan administracije nije koordiniran sa Rusijom, a ako američka akcija uspe, to će omogućiti da se postepeno proširi oblasti vazdušnog dejstva koalicije. Osnaženi pobunjenici će onda moći da eventualno blokiraju dalje operacije Rusije.

Njujork tajms navodi da će biti učinjen napor da ne dođe do sukoba američkih koalicionih i ruskih vazdušni snaga, i da su zvaničnici Pentagona u četvrtak održali jednočasovnu telekonferenciju sa svojim ruskim kolegama. Na njoj su predstavili predlog za umanjenje rizika od nenamernog sukoba, a dalji razgovori o tome tek treba da se održe.

Američki vojni zvaničnici insistiraju na tome da je ovaj plan smišljen pre ruske intervencije, ali američki alternativni portal Antiwar.com navodi da je ceo plan smišljen pre svega zbog Rusije, da bi se prvenstveno umanjili njeni uspesi u borbi protiv Islamske države i ograničio opseg njene operacije.

Priredio: M. Đorđević

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...