MOSKVA OTKRIVA: Avion Malezija erlajns oboren sa teritorije pod kontrolom Ukrajine
Foto: AP Photo

Završena istraga

MOSKVA OTKRIVA: Avion Malezija erlajns oboren sa teritorije pod kontrolom Ukrajine

Planeta -
Avion Boing-777 oboren je raketnim sistemom BUK sa strane Zaroščenskog koji su držale ukrajinske snage bezbednosti

MOSKVA - Prema danas objavljenim rezultatima istrage ruskog koncerna "Almaz -Antej" za prozvodnju protivvazdušnog raketnog sistema BUK, "Boing-777" kompanije "Malezija erlajns" oboren je 17. jula 2014. godine nad Ukrajinom sa teritorije koju su tada kontrolisale ukrajinske snage bezbednosti.

Na pres konferenciji u Moskvi predstavnici tog koncerna saopštili su rezultate sopstvene istrage, po kojima su, takođe, u potpunosti opovrgnuti zaključci holandske komisije o vrsti rakete kojom je mogao biti oboren avion. U sprovedenim eksperimentima, potvrđena je verzija po kojoj je "Boing" oboren iz oblasti naselja Zaroščenskoje, a to mesto je na dan nesreće bilo pod kontrolom ukrajinske vojske.

"Rezultati drugog eksperimenta u potpunosti opovrgavaju rezultate holandske komisije o vrsti i mestu lansiranja. Danas možemo nedvosmisleno da kažemo da, ako je Boing malezijske kompanije i oboren raketnim sistemom BUK, pogodila ga je raketa 9M38 sa strane Zaroščenskog", rekao je čelnik ruskog koncerna Jan Novikov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track