Najnovije vesti

MEDICINSKA SESTRA PONOVO DOBILA EBOLU: A lekari je proglasili zdravom početkom godine
Foto: Reuters

Tragično

MEDICINSKA SESTRA PONOVO DOBILA EBOLU: A lekari je proglasili zdravom početkom godine

Planeta
Porodica smatra da su doktori napravili grešku i nisu dali dobru dijagnozu

LONDON - Britanska medicinska sestra Polin Kaferki, koja se razbolela od ebole, potom izlečila, ponovo se razbolela i nalazi se se u kritičnom stanju, saopštila je danas bolnica u Londonu.

"Zdrastveno stanje Polin Kaferki se pogoršalo i sada je u kritičnom stanju", navodi se u saopštenju bolnice i dodaje da se medicinska sestra leči ponovo od ebole i da se nalazi u karantinu.

Medicinska sestra (39) prebačena je u petak iz Škotske vojnim avionom u London. Njeno zdravstveno stanje je izazvalo veliko nezadovoljstvo porodice, koja smatra da su lekari to mogli ranije da predvide.

"Verujemo da lekari nisu dali dobru dijagnozu", rekla je sestra pacijentkinje Toni Kaferki. Suočeni s mogućim rizikom od širenja smrtonosnog virusa ebole, britanske zdravstveni organi su stavili u karantin 58 osoba koje su bile u kontaktu s bolesnom medicinskom sestrom.

Polin Kaferki se prvi put razbolela od ebole u decembru 2014. godine tokom boravka u Sijera Leoneu gde je radila za jednu nevladinu organizaciju. Medicinska sestra je tada pristala da uzme eksperimentalni lek protiv ebole kao i krvnu plazmu od pacijenta koji je preležao ebolu.

Proglašena je zdravom krajem januara 2015. godine. Više od 11.300 osoba umrlo je od epidemije ebole koja je prošle godine zahvatila zapadni deo Afrike, posebno Liberiju, Sijera Leone i Gvineju. Ebola ili hemoragična groznica je veoma zarazno virusno oboljenje koje izaziva četiri ili pet poznatih virusa. Oboleli dobijaju groznicu, praćenu bolovima u mišićima, naglim rastom temperature, glavoboljom i slabošću organizma, a ponekad i krvarenjem. Ebola se prenosi direktnim kontaktom s krvlju i telesnim izlučevinama pacijenta. Virus je dobio ime po reci Eboli u Kongu, gde je 1976. godine prvi put pronađen i identifikovan.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...