MARKO ZIDANŠEK, PREDSEDNIK SLOVENAČKE SLS: Angela Merkel je destabilizovala Evropu
Foto: Ap

Inicijativa za Globalno partnerstvo za mir

MARKO ZIDANŠEK, PREDSEDNIK SLOVENAČKE SLS: Angela Merkel je destabilizovala Evropu

Planeta -
Predsednik Slovenačke narodne stranke (SLS) Marko Zidanšek izjavio je da se nada da će Angela Merkel prepoznati svoju istorijsku odgovornost”

LJUBLJANA - Predsednik Slovenačke narodne stranke (SLS) Marko Zidanšek izjavio je danas, predstavljajući predlog za formiranje Globalnog partnerstva za mir koji će biti predstavljen na predstojećem kongresu Evropske narodne partije (EPP) u Madridu, da su Rusija i Evropa imale dobro zajedničko tržište, ali je nemačka kancelarka Angela Merkel nasela kapitalu i destabilizovala Evropu.

"Rusija i Evropa su imale dobro zajedničko tržište, Rusija je imala sirovine, a Evropa znanje i iskustvo. Ukrajinska kriza je to poremetila, a priča se nastavlja sa izbegličkom i migrantskom krizom. Angela Merkel je nasela kapitalu i destabilizovala Evropu, a svaki evropski građanin već može da oseti posledice toga. Nadam se da će ona na vreme prepoznati svoju istorijsku odgovornost”, naveo je Zidanšek u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

SLS je predlog formiranja Globalnog partnerstva za mir i stalne Svetske bezbednosne konferencije poslala sestrinskim strankama unutar EPP i vođstvu te evropske političke stranke koja okuplja hrišćansko-demokratske i konzervativne stranke u Evropskoj uniji, očekujući da će EPP odgovoriti i prihvatiti se realizacije te ideje.

"Evropa je jedna velika porodica koju smo svi mi izabrali, a Globalno partnerstvo za mir i Svetska bezbednosna konferencija će doprineti rešenju problema na značajno brži, efikasniji i održiviji način", istakao je Zidanšek. On je dodao da je SLS punopravna članica EPP, a time i njen ravnopravni partner. "Smatramo, kako u stranci, tako i ja lično, da se ovakvim problemima treba pozabaviti otvoreno i na vreme. Mi ćemo pozvati EPP i naše sestrinske stranke da počnu sa realizacijom našeg predloga", navodi se u saopštenju.

U predlogu SLS za uspostavljanje Globalnog partnerstva za mir se navodi da stotine hiljada izbeglica beže iz svojih zemalja u Africi i Aziji i dolaze u Evropu, koja za njih predstavlja “obećanu zemlju”, što zahteva hitnu i neodložnu akciju u cilju ublažavanja izbegličke krize na održivi način. Pasivnost i neaktivnost Evrope bi mogla da rezultuje dugoročnom destabilizacijom, upozorila je ta slovenačka stranka i predložila formiranje koalicije zemalja za mir - Globalnog partnerstva za mir, i pokretanja Svetske bezbednosne konferencije, u cilju iznalaženja i primene održivih rešenja.

Cilj obe inicijative je da se formira kritična masa zemalja za planiranje zajedničkog upravljanja i realizacije vojnih operacija u cilju neutralizacije aktuelnog stanja stvari na kriznim područjima. U taj plan bi trebalo da budu uključene evropske zemlje, SAD, Rusija, Kina, Japan, Iran, Saudijska Arabija i druge zainteresovane arapske zemlje uključujući zvaničnu vladu Iraka, zvaničnu vladu Sirije, sirijsku opoziciju i sve druge zainteresovane zemlje, navodi se u saopštenju SLS.

Ta stranka predlaže da Globalno partnerstvo za mir pomaže zemljama u krizi sa tehnologijom, upravljanjem i ekonomski, kako bi one dostigle viši kvalitet života na tim poljima, dok bi Svetska bezbednosna konferencija stalno zasedala sve dok se uslovi u tim zemljama ne normalizuju. SLS predlaže i formiranje bezbednosnih tačaka u Siriji, Avganistanu i drugim azijskim i afričkim zemljama u krizi, čime će se obezbediti uslovi da se izbeglice bezbedno vrate, žive i rade u svojim državama, a smanjio bi se i pritisak velikog priliva izbeglica u Evropu, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja