ASADOVE SNAGE NAPREDUJU: Rusi ih podržavaju iz vazduha
Foto: Profimedia

Rat u Siriji

ASADOVE SNAGE NAPREDUJU: Rusi ih podržavaju iz vazduha

Planeta -
Vojska je preuzela kontrolu nad selom Al-Dar Al-Kabira, severno od Homsa, navela je sirijska televizija

DAMASK - Sirijske režimske snage pokrenule su danas ofanzivu u centralnoj provinciji Homs, uz podršku ruskih vazdušnih udara, u kojima je poginulo najmanje 10 ljudi, javili su sirijski državni mediji i grupa za monitoring.

Sirijska televizija, pozivajući se na jedan vojni izvor, izvestila je da je vojska počela operaciju na severu i severozapadu provincije Homs "u cilju ponovnog uspostavljanja bezbednosti i stabilnosti u selima i gradovima na tom području".

Vojska je preuzela kontrolu nad selom Al-Dar Al-Kabira, severno od Homsa, navela je sirijska televizija, a preneo AFP. Sirijska opservatorija za ljudska prava, čije je sedište u Londonu, saopštila je da su ruski avioni izveli najmanje 15 vazdušnih udara na području borbi u kojima je poginulo najmanje 10 ljudi, od kojih šest pobunjenika.

Jedan vojni izvor je rekao za AFP da je operacija u Homsu "strateški povezana" sa režimskim operacijama u susednoj provinciji Hama proteklih dana. Rusija je pokrenula kampanju vazdušnih udara u Siriji 30. septembra navodeći da su njena meta džihadisti Islamske države i druge terorističke grupe.

Sirijski pobunjenici i oni koji im pružaju podršku, tvrde međutim, da su akcije Moskve usmerene na opozicione borce pre nego na džihadiste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja