BRITANIJA NE DA ASANŽU NI KOD LEKARA DA ODE: Ako izađe iz ambasade Ekvadora biće odmah uhapšen
Foto: AP Jun 2015

Mučenje

BRITANIJA NE DA ASANŽU NI KOD LEKARA DA ODE: Ako izađe iz ambasade Ekvadora biće odmah uhapšen

Planeta -
Ekvadorska ambasada tražila od britanske vlade da osnivaču Vikiliksa omogući prolaz iz humanitarnih razloga

SARAJEVO - Velika Britanija je odbila da osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, koji se krije u ambasadi Ekvadora, u Londonu od juna 2012. godine, odobri odlazak kod lekara.

Asanž je zatražio da poseti lekara i ode na magnetnu rezonancu nakon što je osetio jak bol u desnom ramenu.

Inače, Asanžu preti hapšenje ako izađe iz zgrade ambasade gde je potražio utočište nakon što je prekršio odredbe kaucije, dok ga vlasti u Švedskoj traže kako bi odgovarao po optužbama za seksualni napad.

Asanž strahuje da bi, ako ga Velika Britanija izruči Švedskoj, bio izručen SAD-u, gde bi mu se sudilo za jedno od najvećih curenja informacija u američkoj istoriji, jer je pre pet godina objavio važne američke vojne i diplomatske dokumente.

"Pitali smo britansku vladu da Asanžu odobri nesmetan prolaz iz humanitarnih razloga, a u koordinaciji sa Ekvadorom. Od Velike Britanije smo dobili odgovor da on može otići na bilo koji lekarski pregled kad bude želeo, ali da je evropski nalog za njegovo hapšenje još uvek na snazi. Drugim rečima, on može otići na pregled, ali će biti smešten u zatvor", rekao je ministar spoljnih poslova Ekvadora Rikardo Patino.

Naglasio je da vlada njegove zemlje neće ponovo slati zahtev britanskoj vladi kako bi Asanž posetio doktora u Ekvadoru i potom se vratio u London.

(Anadolia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track