USTANAK PROTIV MERKELOVE: Pobuna u kancelarkinoj stranci zbog izbeglica

Negiraju ključne stavove

USTANAK PROTIV MERKELOVE: Pobuna u kancelarkinoj stranci zbog izbeglica

Planeta -
Članovi vladajuće CDU potpisuju peticiju protiv stavova svoje šefice o migrantima, pa se strahuje da će Nemci uskoro zatvoriti granice za hiljade njih

BERLIN - Članovi vladajuće nemačke partije Hrišćansko-demokratske unije (CDU), na čijem je čelu kancelarka Angela Merkel, podigli su pravi ustanak protiv šefice i njene politike prihvatanja izbeglica.Naime, nemački list Frankfurter algemajne cajtung juče je objavio da su oni sastavili otvorenu peticiju kojom negiraju ključne političke stavove Merkelove u vezi sa rešavanjem migrantske krize. Nju je najpre potpisalo 34 ljudi, ali do srede čak 126 članova stranke, među kojima je i 38 poslanika u parlamentu. Ostaje bez podrškeTakva situacija bi, ocenjuje nemački dnevnik, mogla da znači da će Merkelova na kraju ostati sa veoma malom podrškom u partiji, a možda čak i usamljena, što bi vodilo potpunom zatvaranju granica Nemačke za sve izbeglice i tražioce azila. Međutim, analitičari navode da kriza ne bi tu eskalirala, već na takozvanoj balkanskoj migrantskoj ruti, gde bi zemlje poput Grčke, Makedonije, Srbije i Hrvatske pretrpele najveći pritisak, odnosno migranti bi u njima ostali bukvalno blokirani.- To bi za te države bilo pogubno i imalo bi razorne posledice jer bi, posle Nemačke, i Austrija i Mađarska morale da odbiju izbeglice - upozorila je Merkelova.Pored toga, ona je juče neposredno pre početka dvodnevnog samita Evropske unije, koji se održava radi pronalaženja rešenja za izbegličku krizu, pozvala sve članice EU da pokažu solidarnost i istakla da nije preterivanje ako se taj zadatak nazove istorijskim testom za Evropu.- Ne možemo da očekujemo da će izbeglica biti manje jer rat u Siriji traje - ostala je Merkelova pri svom stavu.Izazvala besPodsetimo, kancelarka je prethodnih meseci pokazala izuzetno mnogo razumevanja za ogroman priliv migranata na njenu teritoriju, naglašavajući da je tim ljudima potrebna pomoć. Iako su je izbeglice nazvale njihovom „dobrom vilom“ i „evropskom majkom“, takav njen stav je, s druge strane, pobudio bes kod Nemaca. Oni su zamerili kancelarki to što je dozvolila da u zemlju dođe više od 700.000 azilanata. Zbog toga je čak trećina građana Nemačke za njenu smenu.

Nazivali je dobrom vilom i majkom... Migranti oduševljeni Merkelovom
Nazivali je dobrom vilom i majkom... Migranti oduševljeni Merkelovom

Orban opet pretiMAĐARI DANAS ZATVARAJU GRANICU KA HRVATIMA?Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će obaviti još jednu rundu pregovora s evropskim i regionalnim partnerima pre nego što donese konačnu odluku o planiranom zatvaranju granice sa Hrvatskom, ali je naveo da bi to mogao da uradi već danas.- Najradije bih da EU brani svoje granice u Grčkoj, ali pošto to nije moguće, prinuđeni smo na druge mere. Granicu možemo da zatvorimo u roku od sat vremena, ograda je gotova - poručio je Orban.

ČINJENICE / novi zakonNEMCI OŠTRIJI PREMA AZILANTIMA- sigurne zemlje su od juče, pored Srbije, BiH i Makedonije, i Albanija i Crna Gora- tražioci azila iz njih moći će da budu deportovani iz Nemačke po ubrzanom postupku- oni će znatno više vremena provoditi u centrima za azilante- tu će uglavnom dobijati pomoć u robi- isplata avansne novčane pomoći biće moguća samo mesec dana- novčana davanja azilantima biće u određenim slučajevima i znatno smanjena- migranti koji imaju dobre izglede da dobiju azil biće upućeni na tečajeve za integraciju(O vladinom predlogu zakona parlament je odlučivao po hitnom postupku, a nakon što se o njemu danas izjasni i dom pokrajina Bundesrat, stupiće na snagu 1. novembra.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track