DŽIHADISTIMA ODBROJANI DANI: Dok SAD hvale Putina, on u Siriju šalje zastrašujući Buratino!
Foto: AP

Zahuktava se

DŽIHADISTIMA ODBROJANI DANI: Dok SAD hvale Putina, on u Siriju šalje zastrašujući Buratino!

Planeta -
Reč je o oružju ogromne snage, toliko moćnom da samo jednim udarom može uništiti do osam gradskih četvrti

Kako piše britanska štampa, Rusija uskoro na bojište u Siriju planira da uvede ceo niz sofisticiranog oružja, među kojima je i moćni raketni bacač plamena TOS-1A - tzv. Buratino - ime je dobio po liku iz jedne ruske dečje knjige.

Reč je o oružju ogromne snage, toliko moćnom da samo jednim udarom može uništiti do osam gradskih četvrti. Radi se o složenom višecevnom lanseru raketa koji ispaljuje termobaričke rakete. Kada je ispaljena, termobarička raketa ispušta nad ciljem oblak zapaljive tečnosti koji se zatim pali postižući temperaturu od nekoliko hiljada stepeni.

Rezultat je zastrašujuć.

Kako svedoči jedan od novinara, ne samo da su eksplozije znatno duže, da je udarni talas puno veći i jači u odnosu na konvencionalne rakete, nego se izgaranjem goriva i trošenjem kiseonika stvara delimični vakuum u čitavom području cilja.

Ovaj lanser raketa, koji je službeno klasifikovan kao bacač plamena, dolazi postavljen na šasiji tenka T-72 i navodno je pre mesec dana već dopremljen u Siriju. Kremlj zasad još nije potvrdio tu informaciju, a zapadni posmatrači strahuju da bi ovaj ruski potez, ako se obistine najave, mogao rezultirati masovnim civilnim žrtvama.

Ruska vojska koristi TOS-1 od 2001. godine, a izvoze ga u Azerbejdžan, Kazahstan i Irak gde se već koristi u borbi protiv ISIL. Navodno su ovaj raketni bacač već dopremili i na područje Ukrajine koje je pod kontrolom proruskih snaga.

Organizacija za bezbednost i saradnju u Evropi prijavila je da su njeni promatrači uočili TOS-1 Buratino u Ukrajini pre dve nedelje.

AMERIKANCI ODALI PRIZNANJE RUSIMA

Dve sedmice ruskih vazdušnih i raketnih udara u Siriji omogućile su zapadnim analitičarima i vojnim službenicima da shvate ozbiljnost modernizacije ruske vojske pod vođstvom Putina.

Kako navodi piše "Njujork tajms" ruska vojska demonstrirala je sposobnost sprovođenja velikih operacija van granica svoje zemlje, kao i novo naoružanje, taktiku i strategiju.

Udari ruske avijacije, uključujući i one sa novim bombarderima "Su-34", do sada nisu bili korišćeni na takav način u borbama.

Istovremeno, krstareće rakete "Kalibar", lansirane s brodova Kaspijske flote, koji su bili udaljeni hiljadu i po kilometara od ciljeva, prema nekim analitičarima, nadmašuju američke ekvivalente u tehnoloških mogućnostima.

Ruska vojska pružila je podršku sirijskim trupama koje su prešle u napad sa područja pod kontrolom sirijskih vlasti.Moguće je da će u bliskoj budućnosti u napad krenuti i iranske snage, formirane u severnoj provinciji Alepo.

To je ono što američke vlasti nazivaju prvom ruskom vojnom kampanjom van bivših sovjetskih granica, još od raspada Sovjetskog Saveza. Ta akcija je mesecima pažljivo planirana, navodi "Njujork tajms".

(Vesti-online/24satahr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track