Brisel nezadovoljan stres-testom evropskih nuklearki

Brisel nezadovoljan stres-testom evropskih nuklearki

Planeta -
Evropska komisija i nacionalna regulatorna tela za atomsku energiju su u junu, posle nuklearne katastrofe u Fukušimi, pokrenuli stres test za 147 nuklearnih postrojenja u 15 zemalja EU

BRISEL - Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger smatra da jednogodišnjoj studiji o bezbednosti nueklearnih elektrana u Evropi nedostaju ""detalji i prave brojke"" i zahteva analize pre objavljivanja konačnog izveštaja."Temeljnije analize su važnije od toga da samo budete brzi", rekao je komesar novinarima, istakavši da će konačni izveštaj biti dostupan javnosti na jesen, a ne na leto kao što je bilo predviđeno.

Evropska komisija i nacionalna regulatorna tela za atomsku energiju su u junu, posle nuklearne katastrofe u Fukušimi, pokrenuli stres test za 147 nuklearnih postrojenja u 15 zemalja EU, uključujući Litvaniju koja je zatvorila svoje nuklearke, i za još dodatnih 15 reaktora u Ukrajini i pet u Švajcarskoj. U ove reaktore se takođe ubrajaju i oni koji su nedavno zatvoreni u Nemačkoj.Posle teških pregovora, regulatorna tela EU za atomsku energiju složila su se da testiraju sposobnost reaktora da izdrže zemljotrese, poplave i druge događaje izazvane ljudskim faktorom poput avionskih nesreća. Etinger je rekao da je postigao dogovor sa Grupom evropskih agencija za nuklearnu bezbednost (ENSREG) da se izvrši kontrola većeg broja nuklearki i da se izveštaj popuni sa konkretnijim informacijama o mogućim posledicama avionskih nesreća. "Preduzećemo dodatne kontrole nuklearnih postrojenja i detaljnije analizirati bezbednosne aspekte. Građani EU imaju pravo da znaju i razumeju koliko su bezbedne nuklearke blizu kojih žive", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja