AMERIČKI ŠPIJUN U SSSR: Kako njegova izdaja može da ruske avione učini ranjivim na američki napad
Foto: Printskrin

Epizoda Hladnog rata

AMERIČKI ŠPIJUN U SSSR: Kako njegova izdaja može da ruske avione učini ranjivim na američki napad

Planeta -
Jedan od mogućih scenarija dolazi od neočekivanog izvora: Knjige Dejvida E. Hofmana Špijun od milijardu dolara”, prema svedočenju hladnoratovskog špijuna Adlofa Tolkačeva

Na nebu iznad Sirije je ovih dana poprilična gužva, a napetost raste iz dana u dan - Rusi, Amerikanci i Asadovi avioni gađaju različite aktere koji se nalaze na suprotinim stranama krvavog četvorogodišnjeg sukoba u zemlji.

Amerikanci su dobro upoznati sa ruskim radarskim sistemima u Siriji i u Iraku preklapaju se operacije zemalja koje ne gaje preterane geopolitičke sklonosti jedne prema drugima. Šuška se da će u Iraku za ruskim uzleteti i britanski avioni.

Federik Hof, bivši zvaničnik Stejt departmenta, se nedavno zalago za snažan odgovor SAD-a na ruske provokacije. - Ukoliko Rusija želi oružani sukob sa Sjedinjenim Državama u Siriji, bila bi greška za Vašington da se povuče. Ljudi poput predsednika Putina će udarati dok ne naiđu na čelik - rekao je Hof za “Politico”.

Jedan alarmantni incident se već dogodio: Prema novinskoj agenciji AFP, Rusija je 14. oktobra objavila da se jedan od njenih aviona približio američkim kolegama iznad Sirije zarad “identifikacije”. Ruski zvaničnik potonje je objasnio da “ruski bombarderi često idu u vizuelna izviđanja američkih bombardera i dronova”.

Šta bi se dogodilo kada bi ruski i američki avioni zapucali jedni na druge iznad Sirije?

Jedan od mogućih scenarija dolazi od neočekivanog izvora: Knjige Dejvida E. Hofmana “Špijun od milijardu dolara”, prema svedočenju hladnoratovskog špijuna Adlofa Tolkačeva. Početkom i sredinom osamdesetih Tolkačev, koji je bio šef sovjetske oružano-istraživačke laboratorije, dao je CIA specifikacije sovjetskih radarskih sistema borbenih aviona.

- Neverovatno je to što nam je Tolkačev dao ne samo ono što se sada dešava već i što će se dešavati narednih 10 godina - rekao je Hofman. Tolkačev je dozvolio američkim vojnim stručnjacima da zavire u budućnost sovjetskih avijacijskih sposobnosti. Kako je SAD bila sovjetski konvencionalni neprijatelj, ova saznanja pomogla su Amerikancima da izgrade posebne kontra-radare u svoje avine kako bi izbegli napredne ruske sisteme. Ovo je jedan od razloga što su američki avioni bili superiorniji u nadolazećim godinama nakon pada Sovjetskg saveza u odnosu na svoje ruske pandane.Tokom Zalivskog rata 1991, “u direktnoj borbi, američki piloti oborili su sve sovjetski izgrađene bombardere. Američki piloti su imali sličan učinak i u borbi sa jugoslovenskim avionima tokom balkanskih konflikata devedesetih godina, a koji su takođe bili sovjetske izrade. Kao rezultat Tolkačeve špijunaže, SAD su uživale skoro potpunu vazdzšnu nadmoć nad sovjetskim borcima više od dve decenije, dodaje Hofman.

Tehnička superiornost koju je Tolkačev omogućio, ima primenu i danas u situacijama kada američki bombarderi dolaze u sukom sa ruskim avionima izgrađenim osamdesetih i ranih devedesetih godina, ali bi lako mogla da se proširi i na avione kasnije proizvodnje. Čak i neki od najnaprednijih ruskih aviona mogu postati ranjivi.

Suhoj Su-34Primera radi, Su-34, od kojih su četiri trenutno u Siriji, prvi put su uzleteli 1990. iako avion nije ušao u zvaničnu službu do 2014. Rusi u Siriji koriste i Su-30.Oba aviona su potomci Su-27, koji imaju radarske specifikacije u potpunosti poznate američkim vojnim planerima. Hofman je potvrdio da su neke od Tolkačevih informacija i dalje relevantne za nacionalnu bezbednost SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track