HOROR U IZBEGLIČKIM CENTRIMA U NEMAČKOJ: Siluju žene i teraju ih na prostituciju!
Foto: AP

Užas

HOROR U IZBEGLIČKIM CENTRIMA U NEMAČKOJ: Siluju žene i teraju ih na prostituciju!

Planeta -
Seksualno zlostavljanje postalo je svakodnevica u kampovima za migrante, pa policija traži postavljanje ograda na granici

BERLIN - Uprkos tome što većina izbeglica s Bliskog istoka po svaku cenu želi da stigne do Nemačke, život izbeglica u centrima za migrante u toj zemlji daleko je od bajke - silovanja su svakodnevica, devojke i žene teraju da se prostituišu za 10 evra, a noževi i pištolji potežu se za svaku sitnicu.Porast nasilja u izbegličkim kampovima drastičan je poslednjih nedelja, pa nemačka policija traži od kancelarke Angele Merkel postavljanje zidova na granicama.Napadi na čistačiceSeksualni napadi postali su svakodnevna pojava, a samo u jednoj od nemačkih pokrajina zabeleženo je 100 slučajeva takvog nasilja za samo tri meseca. U izbegličkom kampu u Kicingenu čistačice su silovane svakog dana, pa su vlasti rešile da odsad zapošljavaju samo muškarce na tu poziciju.Stanje u pokrajini Baden-Virtemberg je još gore. Za dan se prijavljuje i po nekoliko silovanja, a mnoge žene prisiljene su na seksualne odnose za deset evra. Osim silovanja, česte su i tuče izbeglica, a pre nekoliko dana došlo je do masovnog sukoba azilanata iz Albanije i Avganistana. Neki od njih bili su naoružani noževima, a jedan i pištoljem, pa je morala da interveniše i interventna policija."Političari to često predstavljaju kao obračune zbog hrane ili odeće, ali nije tako. Nije jednostavno reći šta se tamo dešava, a policajcima na terenu je najteže da se s tim nose", rekao je Rajner Vent iz sindikata nemačke policije.Vent je juče saopštio da sindikat traži da Nemačka postavi ogradu na granici kako bi kontrolisali priliv izbeglica."Ako mi zatvorimo svoju granicu, tada će i Austrija zatvoriti granicu sa Slovenijom. To je upravo efekt koji nam je trenutno potreban. Unutrašnja bezbednost je u opasnosti. Neko mora da povuče kočnicu, a to može samo Merkelova", dodao je Vent.Sastanak u IstanbuluInače, Merkelova je juče razgovarala s turskim premijerom Ahmetom Davatogluom u Istanbulu o strahu od novog talasa izbeglica. Davutoglu je rekao da je Turska spremna da sarađuje s Nemačkom po pitanju sprečavanja ilegalne migracije, ali da kriza ne može da bude razrešena bez rešenja sukoba u Siriji.Merkelova je navela da je Nemačka spremna da pomogne Turskoj na putu ka EU, pruživši podršku Ankari u zamenu za tursku pomoć u zaustavljanju priliva izbeglica u Evropu.

Tragedija u EgejuUTOPILI SE BEBA I DVA DEČAKAGrčka obalska straža saopštila je da je u Egejskom moru, pri pokušaju da čamcem stignu iz susedne Grčke, poginulo pet izbeglica, među kojima su jedna beba i dva dečaka. Većina njih utopila se u blizini ostrva Kasteloriza.

UkratkoSLOVENIJA: NE PRIMAMO VIŠEIz Hrvatske u Sloveniju prethodne noći ušlo je oko 3.000 izbeglica, pa je zvanična Ljubljana juče odbila zahtev da primi još jedan voz sa 1.800 migranata.UNHCR: ZAGLAVLJENI U HRVATSKOJ I SRBIJIVisoki komesarijat za izbeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) upozorio je da je odluka Mađarske povećala patnju izbeglica i da može dovesti do njihovog nagomilavanja na putu do odredišta. Kako kažu, na hiljade izbeglica ostalo je zaglavljeno u Hrvatskoj i Srbiji i čeka da nastavi putovanje do odredišta. HRVATSKA POLICIJA: STOP ZA IZBEGLICE IZ SRBIJEHrvatska policija blokirala je prolaz desetinama izbeglica koje su pokušale da u tu zemlju uđu iz Srbije, kako bi nastavile ka zapadnoj Evropi novom rutom kroz Sloveniju. Izbeglice su naišle na hrvatsku policiju na polju kukuruza na granici između Srbije i Hrvatske, kojim su prelazile od sredine septembra. ZOLTAN KOVAČ: ZATVARANJE USPEŠAN POTEZZatvaranje južnih granica Mađarske bio je uspešan potez i vlada je ispunila cilj da zaštiti granicu zemlje, mađarski narod i granicu Evropske unije, izjavio je portparol vlade Zoltan Kovač.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track