MISTERIJA OLUPINE: Hrvati traže blago sultana Murata III
Foto: Pro

Podvodna istraživanja kraj biograda na moru

MISTERIJA OLUPINE: Hrvati traže blago sultana Murata III

Planeta -
Mletački brod „Galjana“, koji je potonuo 1583, prenosio je dijamante za harem turskog vladara, pa mnogi ronioci tragaju za tim bogatstvom

ZAGREB - Ronioci iz celog sveta, a naročito iz Nemačke i Italije hrle ka Gnaliću kraj Biograda na Moru kako bi učestvovali u istraživanju broda „Galjane“, potopljenog u 16. veku, i vađenju blaga turskog sultana Murata III (1574 - 1595).Kako tvrde istraživači, brod je plovio iz Venecije za Istanbul i prenosio je dragocenosti za harem vladara Osmanske imperije, a među njima je bila i velika količina dijamanata.Bogat lokalitetRonioci svakodnevno iz olupine broda potopljenog u novembru 1583. vade razne predmete - sićušna stakla, delove svećnjaka, amfore, luksuzno posuđe i čaše, zvonca za sokole, topove... Od 2012. do sada izvučeno je nekoliko hiljada predmeta.

"Ovo je veoma bogat lokalitet i moja procena je da će istraživanja trajati barem deset godina. Sve zavisi od toga koliko detaljno želimo da proučimo olupinu, a naš cilj je da sve ispitamo. Naravno, trajanje projekta zavisi od sredstava, a ne od naših želja", izjavila je Irena Radić Rosi, šef istraživanja sa Odeljenja za arheologiju Univerziteta u Zadru.Brod „Galjana“ izgrađen je 1569. u Veneciji, a u novembru 1583. krenuo je iz Mletačke republike ka Istanbulu i potonuo je nedaleko od Gnalića. Kako kažu istraživači, nekoliko meseci ranije sultanu Muratu III izgoreo je harem, pa je on naredio njegovu obnovu. Kako su ga žene zanimale više od državnih poslova, od Mletaka je naručio veliku pošiljku u kojoj je bilo 5.000 okruglih prozora, najfinije tkanine, kao i još mnogo drugog tereta (nosivost broda bila je 720 tona). Kapetan Alvises Finardi, iskusni moreplovac, bio je zapovednik broda, ali je, kako pokazuju dokumenta, živeo iznad svojih mogućnosti, pa se sumnja da je namerno potopio brod kako bi pobegao s dijamantima.Pozivi iz sveta- Zasad smo vrlo zadovoljni istraživanjima. Mnogo je posla pred nama, ali svakodnevno roni 15 ronilaca, a u projektu učestvuju volonteri iz Hrvatske, ali i Nemačke i Italije. Ovo je lokalitet veoma poznat u svetu, pa nam se mnogo ljudi javlja u želji da učestvuju u potrazi - kaže Radić Rosi.Uprkos lovcima na blago, svi otkriveni predmeti završiće u Zavičajnom muzeju Biograda na Moru.

Prva akcijaKOVČEG S DRAGULJIMAZbog ogromnog blaga, Mleci su 1583. i 1584. organizovali vađenje dragocenosti i deo tereta je izvučen sa dna broda. Kako pokazuju istorijski izvori, mnoge tkanine su se dugo sušile na ulicama Venecije. Svakako najznačajniji pronađen tovar bio je kovčeg sa draguljima vredan 7.200 dukata, ali mnogi veruju da to nije bilo sve što je brod nosio sultanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track