DOBRODOŠLICA NA ŠVEDSKI NAČIN: Zapaljena tri centra za izbeglice za sedam dana
Foto: Youtube/Printscreen

Gorela i škola

DOBRODOŠLICA NA ŠVEDSKI NAČIN: Zapaljena tri centra za izbeglice za sedam dana

Planeta -
U Geteborgu su nedavno osvanuli grafiti Islamske države, u kojima se preti hrišćanima i pozivaju se da pređu u islam

GETEBORG - Tri centra za smeštaj izbeglica spaljena su poslednjih sedam dana. Zapaljena je i stara zgrada škole u gradu Onsala, oko 30 kilometara južno od Geteborga. U petak je zapaljena škola u Smalandu, a prošlog utorka zgrada za smeštaj migranata u gradu Arlov Skane - svega dan nakon što je otvorena. Od početka godine desilo se ukupno 14 ovakvih napada u Švedskoj, ali sada situacija izmiče kontroli, navode švedski mediji.

Švedska će ove godine primiti dvostruko više izbeglica nego prošle godine. Kao i Nemačka, i ova zemlja je jedna od glavnih destinacija za izbeglice koje dolaze u Evropu.

Šveđane sada brine i povećan broj ekstremista među muslimanskim stanovništvom, kao i neprijateljstvo ka strancima. U Geteborgu su nedavno osvanuli grafiti Islamske države, u kojima se preti hrišćanima i pozivaju se da pređu u islam.

Hrišćanska zajednica u Getebrgu, u koju spadaju i hrišćani koji su izbegli sa Bliskog istoka tokom islamističkih napada, šokirani su pretnjama koje su osvanule na zgradama i restoranma. Među porukama dominiraju islamistički grafiti: "Preobratite se ili umrite" i "Kalifat je ovde".

Osim grafita, jedan restoran označen je arapskim znakom za slovo "N" (nevernik), koje islamisti koriste za označavanje hršćanskih kuća, prenosi Srna.

Geteborg je grad na jugozapadu Švedske za koji se često govori da je "leglo džihadista". Pretpostavlja se da je iz Geteborga najmanje 150 ljudi otišlo na Bliski istok da se pridruži džihadistima.

(RT/Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track