PUTIN UDARA PRAVO U SRCE DŽIHADISTA: Ruski specijalci kreću na najvećeg krvnika Islamske države!
Foto: AP

Nova akcija u Siriji

PUTIN UDARA PRAVO U SRCE DŽIHADISTA: Ruski specijalci kreću na najvećeg krvnika Islamske države!

Planeta -
Ruski predsednik Vladimir Putin navodno se priprema za slanje posebnih jedinica u Siriju kako bi pronašao britanskog džihadistu

Rusija je svojim prioritetom u Siriji proglasila hapšenje Džihadi Džona, visokorangiranog krvnika Islamske države, za kojeg smatraju da bi im doneo veliku propagandnu prednost, tvrde američki izvori.

Ruski predsednik Vladimir Putin navodno se priprema za slanje posebnih jedinica u Siriju kako bi pronašao britanskog džihadistu, kome je pravo ime Mohamed Emvazi. Ovaj ubica je, naime, postao glavna meta Rusa, nakon kojeg bi se mogli usresrediti i na vođu ISIL, Abu Bakr al-Bagdadija.

Amerikanci tvrde da je Rusima sad lakše da se upuste u razne operacije koje uključuju posebne jedinice, jer je Putina u Siriju ionako pozvao predsednik Bašar al-Asad.

"Postoji strah da će ruske snage početi da ciljaju na velike igrače poput Džihadi Džona i vođe ISIL. Njima bi takva uspešna hapšenja bila ogroman propagandni potez. Putin bi takođe mogao reći da su njegove jake taktike postigle ono što Zapad ne može, a to bi bio veliki udarac američkom prestižu", izjavio je američki izvor.

Džihadi Džon je krenu putem da postane jedan od najomraženijih ljudi ISIL nakon što se prvi put pojavio na video snimku koji je u oktobru 2014. godine objavljen onlajn, a na kojoj je ubio američkog novinara Džejmsa Foleja.

Obučen u crno, pri čemu su mu se videle samo oči, on je nastavio da snima svoja ubistva, pa su njegove žrtve bile i američki novinar Stiven Sotlof, britanski humanitarci David Hajnes i Alan Hening i američki humanitarac Piter Kasig.

Nakon nekoliko meseci spekulisanja o njegovom identitetu, Džihadi Džon je otkriven kao Britanac rođen u Kuvajtu.Ranije ove godine, Dejvid Kameron objavio je da želi da uhvati Džona "živog ili mrtvog", dodavši da će dvostruko povećati broj dronova koji ciljaju ISIL.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja