NETANJAHU AMNESTIRA HITLERA?! Izraelski premijer izazvao opšti haos ovom izjavom o vođi Trećeg Rajha
Foto: Fonet

Skandal

NETANJAHU AMNESTIRA HITLERA?! Izraelski premijer izazvao opšti haos ovom izjavom o vođi Trećeg Rajha

Planeta -
Odmah su se javili istoričari, zgroženi njegovom tvrdnjom koju je izgovorio na Svetskom cionističkom kongresu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu navukao je na sebe talas kritika nakon što je u utorak izjavio da Hitler nije planirao uništenje Jevreja, već da mu je tu ideju dao Haj Amin al-Huseini, palestinski muftija u Jerusalimu.

U svom govoru na Svetskom cionističkom kongresu Netanjahu je čak i prepričao kako je izgledao njihov susret u oktobru 1941. godine.

"Hitler u tom trenutku nije želeo da istrebi Jevreje, već da ih protera. Al-Husseini je tada rekao Hitleru: Ako ih proteraš, doći će u Palestinu. Hitler ga je potom pitao: Što da onda radim s njima? Muftija je odgovorio: Spali ih.", ispričao je Netanjahu.

Odmah su se javili istoričari, zgroženi njegovom tvrdnjom koju je izgovorio na Svetskom cionističkom kongresu i kažu kako uopšte nije istina da je muftija inspirisao Hitlera za holokaust, piše Gardijan. Njemu inače ovo nije prvi put da muftiju ističe kao glavnog krivca za Hitlerovo "konačno rešenje".

Profesor Dan Mičman, jedan od najvećih svetskih stručnjaka za holokaust potvrdio je da se muftija sastao s Hitlerom, ali tek nakon što je Hitler pokrenuo "konačno rešenje".

Netanjahu je takođe kazao kako je muftija bio tražen zbog toga još tokom nirnberškog procesa, ali je uspeo da izbegne suđenje za ratne zločine.

Glavna isoričarka Jad Vašema, Dina Porat izjavila je kako su Netanjahuove izjave netačne.

"Niko ne može reći da je muftija bio taj koji je Hitleru dao ideju o spaljivanju i masovnom ubistvu Jevreja. Do njihovog je sastanka došlo nakon serije događaja koji to potvrđuju", rekla je Porat.

U stvarnosti se to, navodi Porat dogodilo ovako.

Masovna ubistva Jevreja od strane SS trupa počela su davno pre nego što su se muftija i Hitler sreli. Prva ubistva počela su u julu 1941. godine u Litvi, a na sajtu Jad Vašema stoji kako se to smatra službenim početkom "konačnog rešenja".

U septembru 1941. godine, opet pre nego što su se njih dvojica sreli, SS trupe su pod komandantom Ota Rasčaa blizu Kijeva ubile više od 34.000 Jevreja u samo dva dana.

Netanjahua su zbog ove izjave kritizirali članovi opozicije.

"Netanjahu opasno iskrivljuje istorijske činjenice. Svojom izjavimo minimalizuje ulogu Hitlera u holokaustu. On mora znati da nije samo premijer Izraela, već predsednik Vlade izraelskog naroda. Netanjahu je sin istoričara i kao takav bi trebao da zna da mora biti tačan i precizan kada je istorija u pitanju", napisao je šef Cionističke unije Isak Hercog.

Hercog je naveo kako je muftija izdao nalog da se ubije njegov deda, rabin Hercog, ali da je samo jedan Hitler. Meajn Kampf je, ističe Hercog, napisan tri godine pre sastanka muftije i Hitlera, te zaključuje kako se Netanjahuova izjava graniči sa huškanjem Palestinaca na nasilje koje bi moglo da preraste u krvoproliće.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track