Kosmonauti se vratili na Zemlju
Foto: REUTERS

Kosmonauti se vratili na Zemlju

Planeta -
Kosmički brod Sojuz TMA-22 sleteo je u stepu u bivšoj sovjetskoj republici Kazahstanu, u predviđeno vreme i na planiranom mestu

MOSKVA - Kosmički brod sa dvojicom ruskih kosmonauta i jednim američkim astronautom sleteo je danas u Kazahstan, vrativši se na Zemlju posle gotovo šest meseci provedenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici, saopštili su ruski kosmički zvaničnici.

Kosmički brod Sojuz TMA-22 sleteo je u stepu u bivšoj sovjetskoj republici Kazahstanu, u predviđeno vreme i na planiranom mestu, severno od grada Arkalika, posle tročasovnog putovanja sa stanice u orbiti, preneo je Rojters.

Kosmički zvaničnici, tehničari i porodice članova posade, koji su pratili snimak spuštanja na velikom ekranu u Ruskom centru za kontrolu letova na periferiji Moskve, glasnim aplauzom pozdravili su sletanje broda snimljeno iz helikoptera.

U kosmičkom brodu su se nalazili astronaut NASA Danijel Barbenk i ruski kosmonauti Anton Škaplerov i Anatolij Ivanišin, koji su na svemirsku stanicu otišli u novembru.

Njihov odlazak na međunarodnu svemirsku stanicu pre šest meseci bio je prvi takav poduhvat otkako je američka kosmička služba NASA okončala svoj 30-godišnji šatl program, nakon čega se 16 zemalja, koje su investirale u stanicu vrednu 100 milijardi dolara, oslanjalo samo na Rusiju, koja je jedina za to vreme slala posadu u orbitu.

Trojicu kosmonauta zameniće novi tim, koji će sa ruskog kosmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu poleteti 15. maja i pridružiti se ruskom kosmonautu Olegu Kononjenku, američkom kosmonautu Donu Petitu i Holanđaninu Andreu Kipresu koji se i dalje nalaze na stanici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja