Najnovije vesti

ANGELA MERKEL: Nacisti su odgovorni za holokaust
Foto: Reuters

Ratni zločini

ANGELA MERKEL: Nacisti su odgovorni za holokaust

Planeta
Nemačka kancelarka je ovo izjavila posle izjave Benjamina Netanijahua da Adolf Hitler nije želeo da istrebi Jevreje dok ga palestinski nacionalistički lider nije nagovorio

TEL AVIV, BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je odgovornost Nemačke za holokaust u Drugom svetskom ratu, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu tvrdio da je veliki jerusalimski muftija nagovorio naciste da ubijaju evropske Jevreje.

Merkel je, posle sastanka sa Netanijahuom u Berlinu, navela da je Nemcima "rekla vrlo jasno da su nacisti odgovorni", preneo je Bi-Bi-Si (BBC). Netanijahu je u utorak, obraćajući se Svetskom jevrejskom kongresu u Jerusalimu, istakao da je Hilter samo želeo da protera Jevreje iz Evrope, ali mu je "muftija Muftija Hadž Amin al -Huseini savetovao da ih spali". Tu njegovu izjavu oštro su kritikovali izraelski istoričari i političari, ne samo iz opozicije, već i iz vladajuće koalicije.

Angela Merkel i Benjamin Netanijahu, Foto: AP
Angela Merkel i Benjamin Netanijahu, Foto: AP

"Niko ne bi trebalo da poriče da je Hitler odgovoran za holokaust", rekao je Netanijahu na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkom kancelarkom, iako je prethodno, u Jerusalimu, tvrdio da je muftija usadio tu ideju Hitleru.

"Hitler nije želeo da istrebi Jevreje u to vreme - on je želeo da ih protera", rekao je izraelski premijer Kongresu i dodao: "I Hadž Amin al-Huseini je došao kod Hiltera i rekao mu: `Ako ih vi proterate, svi će doći ovamo`. `Pa šta da uradim s njima` upitao je on Hitler, a Huseini odgovorio: `Spalite ih`", rekao je Netanijahu.

Huseini je bio palestinski nacionalistički lider, koji je vodio nasilne kampanje protiv Jevreja i britanskih vlasti za vreme britanskog mandata nad Palestinom 20-tih i 30-tih godina prošlog veka. Pobegao je 1937. godine, ali je nastavio da se protivi britanskim planovima o podeli na jevrejsku i arapsku državu i svrstao se uz naciste u Drugom svetskom ratu. Sastao se sa Hitlerom u novembru 1941. godine i pokušao da ga ubedi da objavi svoju podršku stvaranju arapske države, prenosi Bi-Bi-Si izveštaje iz nemačke štampe u to vreme.

Muftija Hadž Amin al -Huseini, Foto: Wikipedia Commons
Muftija Hadž Amin al -Huseini, Foto: Wikipedia Commons

Huseini je tražen zbog ratnih zločina, ali se nikada nije pojavio u Nirnbergu, kako je tvrdio i Netanijahu, koji se setio Huseinija u vreme  eskalacije palestinskih oružanih i napada nožem na izraelske Jevreje  i civile. Međutim, i kod kuće  je njegova izjava oštro kritikovana.

Lider izraelske opozicije Jicak Hercog je rekao da se time minimizira holokaust, nacizam i uloga Hitlera u uzašnoj katastrofi jevrejskog naroda". "Postoji samo jedan Hitler", napisao je Hercog na svom Fejsbuk nalogu. Kritikama se pridružio i palestinski zvaničnik Saeb Erekat koji je saopštio da je "tužan dan u istoriji kada lider izraelske vlade mrzi svog suseda tako mnogo da je voljan da oslobodi najozloglašenijeg ratnog zločinca u istoriji, Adolfa Hitlera, ubistva šest miliona Jevreja".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...