RUSI UNIŠTILI 72 TERORISTIČKA OBJEKTA: Ruski napadi u Siriji svaki dan sve intenzivniji
Foto: AP

Rat protiv terorizma

RUSI UNIŠTILI 72 TERORISTIČKA OBJEKTA: Ruski napadi u Siriji svaki dan sve intenzivniji

Planeta -
General-major Igor Konašenkov rekao je da su američke tvrdnje o primeni kasetne municije "ničim potkrepljene fantazije"

MOSKVA - Za protekla 24 sata ruska avijacija izvršila je 53 borbena leta, napadajući 72 objekta terorista u sirijskim provincijama Hama, Idlib, Latakija, Damask, Alepo i Deir-el-Or, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, odbacujući istovremeno navode da rusko vazduhoplovstvo "baca kasetnu municiju u oblastima gde mogu biti civili".

Predstavnik tog ministarstva general-major Igor Konašenkov rekao je da su tvrdnje o primeni kasetne municije "sasvim apsurdne" i "ničim potkrepljene fantazije".

"Stiče se utisak da američke kolege do sada ne mogu da odrede ciljeve u okviru deklarisanog rata protiv terorističke grupe Islamska država (IS). Možda su se zato posle godinu dana od početka dejstava koalicije protiv IS teroristi tako lagodno osećali u Siriji i na teritoriji Iraka", kazao je on za TV kanal "Rusija 1".

Agencija RIA Novosti podseća da je u sredu predstavnik američkog Pentagona, pukovnik Stiv Voren izneo pretpostavku da ruska avijacija u Siriji "baca kasetnu municiju u oblastima u kojima možda ima civila". Konašenkov je u izjavi sa sirijskog aerodroma "Hmejmim", gde je stacionirana ruska vojska, rekao da su posade aviona Su-24 i Su-25SM za 24 sata napali 72 objekta na terorističke objekte u sirijskim provincijama.

Prema njegovim rečima, vojska je omogućila stranim novinarima da se "svojim očima uvere u svakodnevni život ruske vazduhoplovne grupe" u Siriji. Konašenkov je, takođe, rekao da rukovodstvo IS prebacuje na zapad Sirije pojačanje iz provincije Raka i sa iračke teritorije.

"Naša bespilotna tehnika registruje značajno povećanje broja novih ciljeva terorističke grupe IS na teritoriji Sirije. Radi se, pre svega, o prebacivanju pojačanja iz provincije Raka i sa iračke teritorije u rejon borbenih dejstava na zapadu zemlje", rekao je on a prenosi TAS S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track