MERKELOVA: Izbegličku krizu rešićemo korak po korak
Foto: AP 1 Okt 2015

Reč kancelarke

MERKELOVA: Izbegličku krizu rešićemo korak po korak

Planeta -
Kancelarka je odbacila kritike bavarskog guvernera da je njena odluka da pusti da migranti iz Mađarske uđu u Nemačku bila pogrešna

BERLIN - Izbeglička kriza u Evropi može da se reši jedino "korak po korak" i u saradnji zemalja EU i Turske, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel.

Kancelarka je time odbacila najnovije kritike bavarskog guvernera Horsta Zehofera koji već nedeljama tvrdi da je njena odluka da pusti da migranti iz Mađarske uđu u Nemačku bila pogrešna. Zehofer traži da vlada u Berlinu donese odluku o smanjenju prijema izbeglica i da protestuje kod Austrije zbog nekontrolisanog slanja izbeglica na granicu prema Bavarskoj.

Angela Merkel, međutim, veruje da će Nemačka uspeti da se izbori sa prilivom izbeglica ističući da u eri interneta Evropa ne može da se izoluje.

"Ne možemo problem rešiti pritiskom na dugme, mora se ići korak po korak", rekla je Merkel. Ona je ponovila uverenje da broj izbeglica može da se smanji saradnjom Turske, Grčke i EU i rešavanjem krize u korenu, kao što su teški ulsovi života za sirijske izbeglice u Jordanu, Libanu i Turskoj. Angela Merkel dodala je da saradnja sa Turskom može biti ubrzana nakon izbora 1. novembra.d

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track