(VIDEO) RAT POD ZEMLJOM: Borbe sirijske vojske i džihadista u tunelima pod Damaskom
Foto: Printscreen YT

Uništiti neprijatelja

(VIDEO) RAT POD ZEMLJOM: Borbe sirijske vojske i džihadista u tunelima pod Damaskom

Planeta -
Sirijski vojnici su usvojili metode terorista. Dakle, oni su u opasnim područjima prešni na borbu pod zemljom i iskopali su veliku mrežu podzemnih tunela, a neke tunele su osvojili od terorista Islamske države

DAMASK – Rat u Siriji promenio je tradicionalne predstave o borbi gde svaki deo fronta ima svoje specifičnosti i areni konfrontacije. Dakle, u predgrađu Damaska, glavna bitka se ne odvija na površini već u lavirintu podzemnih tunela.

Na prvi pogled šema podzemnih tunela podseća na rudnike: na liniji fronta u Džobaru vojnici sirijske vojske „naoružani“ su lopatama i krampovima. Ljudi menjaju jedni druge na svaka dva sata, a nekada se za ceo dan pomere samo tri metra.

Zanimljivo je to da su prvi taktiku „tunela rata“ počeli da koriste džihadisti Islamske države i druge ekstremističke grupe. U nekim oblastima čak su i ostavili svoje alatke kao što je motor koji je pokretao platformu sa bušilicom. Militanati potkopavaju pozicije neprijatelja i tako ih urušavaju.

Vojnik sirijske vojske Amer je bio deo grupe koju su teroristi u ovom delu grada odsekli od glavnih snaga koristeći podzemne instalacije. Tokom napada vojnik je bio ranjene, ali je nekim čudom uspeo da se evakuiše.

„Prilikom obavljanja borbenih zadataka snajperista terorista me je pogodio u rame. Uspeo sam nekako da se izvučem i da stignem do naših položaja“, kaže Amer.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sirijski vojnici su usvojili metode terorista. Dakle, oni su u opasnim područjima prešni na borbu pod zemljom i iskopali su veliku mrežu podzemnih tunela, a neke tunele su osvojili od terorista Islamske države.

„U svim našim sektorima postoji sistem tunela koje koristimo za kretanje između objekata, kako nas neprijatelj ne bi uočio i kako ne bi bilo gubitaka“, rekao je kapetan sirijske vojske Hasan.Sirijska vojska često koriste podzemne instalacije kako bi diverzione grupe napale ekstremiste. Te grupe su bile u stanju da prokopaju tunele sve do štabova terorista i tamo da postave eksploziv i tako obave svoj diverzioni zadatak.

Svi tuneli su minirani ali to nije jedini način uništavanja tunela terorista. Oblast je puna močvara, pa se to koristi kako bi se potopili tuneli. Polje za snabdevanje vodom ovde se koriste kao oružje tako što se crevima doprema voda koja plavi tunele.

Međutim, sirijska vojska ne koristi protiv terorista samo podzemne metode borbe. Vojnici gradi mostove između zgrada i barikada, a neki mostovi se nalaze na visini od četiri sprata. Tako su sirijske trupe upale u zgradu na glavnoj liniji sukoba između vladinih snaga i jedinica terorista.

Sirijska vojska protiv neprijatelja koristi sve elemenata – vatru, vazduh, vodu i zemlju.

http://www.youtube.com/watch?v=k2AFT4JtJDY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track