NESVAKIDAŠNJI PRELOG KINESKOG EKONOMISTE: Siromašne neženje bi trebalo da dele jednu ženu
Foto: Profimedia

Problem miliona samaca

NESVAKIDAŠNJI PRELOG KINESKOG EKONOMISTE: Siromašne neženje bi trebalo da dele jednu ženu

Planeta -
Oni sa višim prihodima imaju priliku da pronađu ženu jer sve one žele finansijsku sigurnost. Ali, šta ćemo s onim muškarcima sa niskim prihodima? U ovom slučaju bi dvojica ili nekoliko njih trebalo da podeli jednu ženu, napisao je profesor Sije.

Ne možete svaki problem rešiti čistom logikom. Da se do nekih rešenja dolazi na teži način dokaz je i esej kineskog profesora ekonomije Sije Zuošija, koji je predložio da se kriza neženja reši tako što će više njih deliti jednu ženu!

Naime, Kina je već decenijama suočena sa manjim brojem žena nego muškaraca, a sve zbog politike jednog deteta, gde je muško dete uvek imalo prednost. Kao rezultat toga, veliki broj muškaraca se ne može oženiti, a ovo je posebno izraženo u ruralnim delovima Kine, gde ima čak 30 miliona neženja. Upravo zbog ovakve alarmantne statistike profesor Sije je predložio ono za šta on veruje da je najrazumnije rješenje: da muškarci sa nižim prihodom podele ženu. On je ovo obrazložio "manjkom žena na tržištu, što znatno diže njihovu cenu".

"Oni sa višim prihodima imaju priliku da pronađu ženu jer sve one žele finansijsku sigurnost. Ali, šta ćemo s onim muškarcima sa niskim prihodima? Kako će oni naći ženu? U ovom slučaju bi dvojica ili nekoliko njih trebalo da podeli jednu ženu", napisao je profesor Sije.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

I dok Sije smatra da je ovo logično rešenje, on je ovo zapravo sagledao kao ekonomski problem. Naime, žene je predstavio kao "robu" koja ima svoju cenu, čiju visinu diriguje ponuda i potražnja. Njegov esej je izazvao pravu buru u kineskoj javnosti, a hiljade Kineza su njegov predlog nazvale nemoralnim i nezakonitim.

"Ako ne možete naći partnera, nemojte se brinuti, već uzmite od drugoga. Ako je uloga žena svedena na rađanje potomaka i parenje sa raznim muškarcima, kako se onda razlikujemo od životinja", samo je jedan od komentara na kineskoj društvenoj mreži Veibo, gdje još stoji:

"Zaista je tragično da su žene postale roba kojom se može trgovati. Ali, problem je što je profesor ignorisao ono što nas suštinski razlikuje od životinja, a to je ljubav".

Sing Sjaong iz kineske grupe za zaštitu prava žena kaže da profesorova ideja zapravo reflektuje rodne predrasude u Kini. Ona kaže da je suštinski problem što su u Kini muškarci uvijek ti koji imaju prioritet.

"Taj njegov prijedlog je zapravo predlog koji se odnosi samo na muškarce. Ovo je ekstremno smešno i jadno. On ignoriše želje i prava žena, koje klasifikuje kao sredstvo da se zadovolje potrebe muškarca za seksom, brakom i reprodukcijom. Ovaj predlog je, u osnovi, prava seksualna diskriminacija".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bez obzira na brojne kritike, profesor ne odstupa od svoje ideje, već se i dalje drži svog predloga, kojeg smatra ispravnim.

"Ovo nije samo moja ideja, nego praksa koja postoji već neko vrijeme u Kini. U planinskim zabačenim dijelovima Kine imamo slučajeve da braća dele jednu ženu i svi žive zajedno i srećno", kaže profesor, koji dodaje da na ovaj način muškarci podjelom finansijske odgovornosti mogu i da uštede jedan dio zarađenog novca i, samim tim, utiču na ekonomski rast.

"Ako se budemo slijepo držali morala i zajednice jedan čovek - jedna žena, onda ćemo doći u situaciju da imamo možda čak i 40 miliona neženja, koji će biti bez porodice i bez nade. Ako to dočekamo, onda ćemo imati jedan ozbiljan problem. Realnost je takva da imamo daleko više muškaraca nego žena. Ako muškarci ne budu mogli naći žene, doći će do ozbiljnih problema poput silovanja i seksualnih napada. Ipak, nadam se da do toga neće doći", kaže profesor Sije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track