(VIDEO) TURIRAJU ISPRED DŽAMIJA: Bajkeri protiv islama haraju češkim drumovima
Foto: Youtube/Printscreen

Solo-akcije

(VIDEO) TURIRAJU ISPRED DŽAMIJA: Bajkeri protiv islama haraju češkim drumovima

Planeta -
Ideja da se poput ruskih Noćnih vukova ili poljskih Katinskih motociklista okupe u patriotsku organizaciju, i da u češkoj verziji kao vitezovi iz čeških legendi dižu koplja protiv islama kao vere, rodila se u septembru

PRAG - Izbeglička kriza i panika da će Češka navodno morati da primi stotine hiljada muslimanskih izbeglica rodili su novi fenomen - češke Bajkere protiv islama. Bajkeri protiv islama obavezni su da demonstracijama protiv izbeglica preduzimaju i solo-akcije, recimo sporu vožnju i turiranje motora pored džamija u Češkoj da "ogade" izduvnim gasovima vernicima molitvu.

Oko 3.000 ljudi u većim gradovima širom Češke pretvorilo je juče proslavu 97. godišnjice nastanka Čehoslovačke u antimuslimanske demonstracije, a u Brnu na centralnom trgu gde se okupilo 1,500 ljudi, pojavilo se i oko 70 bajkera sa češkim zastavama, nalepnicama "uljezi neće proći" i amblemima Bajkeri protiv islama.

Ideja da se poput ruskih Noćnih vukova ili poljskih Katinskih motociklista okupe u patriotsku organizaciju, ali da ne pohode u zajedničkim vožnjama grobove palih vojnika kao što rade ruski i poljski motociklisti, već da u češkoj verziji kao vitezovi iz čeških legendi dižu koplja protiv islama kao vere, rodila se u septembru.

Na državni praznik Svetog Vaclava, zaštitnika češkog naroda, 28. septembra, bajkeri su u dugoj koloni u Pragu, Brnu i gradovima gde češki muslimani imaju džamije ili svoje prostorije, u vreme molitve krenuli u sporu vožnju, zaustavljali se da turiraju motore kako bi ostavili što više smrada izduvnih gasova.

"Češka nepovratno smera u katastrofu. Vlada ubija vlastiti narod. Vreme je da se neko iz toga sna konačno probudi", kazao je nakon vožnje pored džamija kojom je želeo da "otruje" muslimanskim vernicima molitvu osnivač Bajkera protiv islama motociklista Jirži Slama.

Dok su ruski motociklisti skromno odabrali za svoj simbol vuka, a poljski bajkeri se okupljaju pod nazivom međunarodne Katinske vožnje podsećajući na masakr u Katinskoj šumi kraj Smolenska u Rusiji nad preko 21.000 poljskih vojnih zarobljenika i civila na početku Drugog svetskog rata, češki bajkeri posegli su za starom legendom i nazvali se Vitezovi iz Blanjika.

Po toj drevnoj omiljenoj legendi u srcu češke planine Blanjik spava pod zemljom velika vojska ljutih, junačkih vitezova koji će se probuditi i spasiti Čehe onda kada im zaista bude najgore. Poslednji ko je u Češkoj prizivao legendarne vitezove da se probude i spasu Čehe, bio je bivši češki predsednik Vaclav Klaus koji se simbolično popeo na Blanjik umesto da učestvuje u velikoj proslavi ulaska Češke u Evropsku uniju, u noći između 30. aprila i 1. maja 2004. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track