Deportovane Bin Ladenove udovice

Deportovane Bin Ladenove udovice

Planeta -
Pakistanske vlasti proterale su tri udovice, sedmoro dece i četvoro unuka

ISLAMABAD - Tri udovice i deca Osame bin Ladena, koga su američke specijalne snage ubile pre skoro godinu dana u jednom gradu na severozapadu Pakistana, deportovani su iz Pakistana u Saudijsku Arabiju, izjavio je porodični advokat.

"Da, oni su deportovani u Saudijsku Arabiju specijalnim letom", kazao je advokat Amir Halil agenciji Rojters. Pakistanska vlada je ranije u saopštenju navela da je bin Ladenova porodica napustila Pakistan i otišla u "zemlju po svom izboru, Saudijsku Arabiju". Lokalne televizije su objavile da je avion poleteo za Saudijsku Arabiju oko 1.30 po lokalnom vremenu.

Ambasador Jemena u Islamabadu rekao je da je Bin Ladenova porodica, uključujući jednu od njegovih supruga koja je iz Jemena Amal al-Sadeh i njenu decu, otišla u Džedu na obali Crvenog mora.

"Avion u kome se nalaze Amal i njen brat Zakarija al-Sadeh i ostatak porodice odleteo je u Džedu i time je ovo poglavlje koje je trajalo godinu dana završeno", naveo je ambasador Abdo Ali Abdulrahman agenciji Rojters.Izvor iz jemenskog ministarstva spoljnih poslova je saopštio da su Sadeh i njena deca otputovali u Saudijsku Arabiju na zahtev Bin Ladenove porodice kako bi izvadili dozvolu za boravak tamo, a da će kasnije otići u Jemen, ali nije rekao da li za stalno ili u posetu.

Pred kuću u Islamabadu u kojoj je porodica boravila došao je kombi da ih odveze na aerodrom. Žene su, međutim odbile da uđu vozilo zbog velikog broja novinara koji se okupio, pa su zvaničnici prekrili prozore plastičnim pokrivačima.

Deportovane su tri udovice, sedmoro dece i četvoro unuka. Pakistanske vlasti odredile su meru zadržavanja bin Ladenovoj porodici neposredno posle akcije američkih specijalaca 2. maja 2011. u Pakistanu, u kojoj je vođa Al Kaide ubijen.

Američki komandosi preuzeli su telo bin Ladena, koje je kasnije sahranjeno u moru, ostavivši njegovu porodicu u Pakistanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track