KERI BI DA TESTIRA RUSE I IRAN: Američki državni sekretar bi da vidi da li su spremni da smene Asada
Foto: AP

Nepoverljiv

KERI BI DA TESTIRA RUSE I IRAN: Američki državni sekretar bi da vidi da li su spremni da smene Asada

Planeta -
Visoki zvaničnik SAD-a želi da proveri da li je zvanična Moskva posvećena borbi protiv Islamske države

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Džon Keri želi da testira da li su Rusija i Iran spremni da izvrše pritisak na sirijskog predsednika Bašara al-Asada da napusti vlast, kao i posvećenost te dve države u borbi protiv ekstremista Islamske države u Siriji, izjavio je danas jedan visoki američki zvaničnik.

Ruska kampanja bombardovanja koja je počela pre mesec dana značajno je promenila okolnosti u Siriji i pružila priliku da se utvrdi da li bi Rusi bili spremni da ubede Asada da mora da ode sa vlasti, rekao je savetnik Stejt departmenta Tom Šenon odgovarajući na pitanja predstavnika Senata povodom njegove nominacije za podsekretara za politička pitanja, trećeg rangiranog diplomate u SAD.

"(Državni) sekretar je smatrao da je vreme da se svi okupe i efektivno otkrije njihov blef, utvrdi da li ili ne...njihova javna posvećenost borbi protiv (IS) i terorizma ima značaj", kazao je Šenon na pitanje o razlozima sastanka Kerija sa predstavnicima Irana, Rusije i drugih država u Beču ove sedmice. Keri, takođe, želi da otkrije "razmere do kojih su oni spremni da široko sarađuju sa međunarodnom zajednicom na uveravanju Asada da će tokom procesa političke tranzicije morati da ode", dodao je Šenon, a preneo Rojters.

Dvodnevni razgovori više država o budućnosti Sirije počinju danas u Beču, a po prvi put prisustvovaće im Iran u nastojanju da se pronađe političko rešenje za četvorogodišnji građanski rat u toj državi u kome je najmanje 200.000 ljudi poginulo, a milioni su raseljeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track