PROMENIO ISTORIJU: Ovaj vojnik je držao Hitlera na nišanu, ali nije opalio, evo i zašto
Foto: Youtube/Printscreen

Sudbina

PROMENIO ISTORIJU: Ovaj vojnik je držao Hitlera na nišanu, ali nije opalio, evo i zašto

Planeta -
Da sam tada znao ko je on i u šta će se pretvoriti... sada bih dao sve da vratim tih pet minuta, govorio je Henri Tendi

Bio je 14. novembar 1940. godine i Henri Tendi se 10 sati probijao kroz zapaljene kuće, spasavao žrtve od vihora rata i mislio se: "Ja sam sve ovo mogao da sprečim".

Tendi je rođen u Engleskoj 1891. godine, a u Prvom svetskom ratu se istakao u borbama i za svoj doprinos dobio mnoge medalje. Samo nekoliko dana pre Božića 1918, kralj Džordž mu je uručio krst kraljice Viktorije za iskazanu hrabrost. Kada je napustio vojsku preselio se u Koventri gde je kasnije dočekao i Drugi svetski rat.

Tog 14. novembra, 11 sati su padale bombe svuda naokolo, i kada se sve smirilo, Henri se prisetio da je nekoliko godina ranije ON pustio Adolfa Hitlera da živi.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

Naime, tokom Prvog svetskog rata, Henri je na nišanu držao jednog ranjenog nemačkog vojnika koji je pokušavao da pobegne sa francuskog ratišta.Pogledi su im se sreli i Henri je spustio pištolj, a ranjenik je klimnuo glavom u znak zahvalnosti pre nego što je otišao.Tendi ga je poštedeo jer mu je bilo žao da puca u ranjenika. I taj trenutak sažaljenja je uticao na dalji tok istorije.

"Da sam tada znao ko je on i u šta će se pretvoriti... sada bih dao sve da vratim tih pet minuta", kaže Henri.

Adolf Hitler, Foto: Profimedia
Adolf Hitler, Foto: Profimedia

Čitavih 20 godina on nije imao predstavu da je propustio da ubije čoveka koji će deceniju kasniju Evropu, ali i ceo svet zaviti u crno.

Međutim, 1938. godine dobio je poziv od premijera Čemberlena koji se upravo vratio sa neuspešnog sastanka na kome su pokušavali da ubede Hitlera da odustane od rata.

Henri Tendi, Foto: Youtube/Printscreen
Henri Tendi, Foto: Youtube/Printscreen

Neverovatno, Hitler je Tendija prepoznao na jednoj slici iz Prvog svetskog rata. Rekao je Čemberlenu: "Taj čovek je bio toliko blizu da me ubije da sam mislio da više nikada neću videti Nemačku, ali samo proviđenje me je spaslo".Hitler je čak poručio Čemberlenu da pozdravi Tendija i da mu se još jednom zahvali.

Tada je verovatno i zazvonio Tendijev telefon, ali šta je tačno pričao sa Čemberlenom ostalo je tajna.Henri je preminuo u Koventriju 1977. u 86. godini.

(Mirror/N.P)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja