(VIDEO) PUTIN OSNIVA NOVE PIONIRE: Predsednik Rusije potpisao ukaz i šokirao mnoge!
Foto: AP 2015

Verovali ili ne

(VIDEO) PUTIN OSNIVA NOVE PIONIRE: Predsednik Rusije potpisao ukaz i šokirao mnoge!

Planeta -
Putin je ukazao na osnivanje nove organizacije u cilju "oblikovanja karaktera učenika na temelju sistema vrednosti ruskog društva

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je osnivanje nove omladinske organizacije za "oblikovanje karaktera" dece, a mnogi nisu mogli izbeći poređenje sa nekadašnjim Pokretom pionira iz sovjetskog razdoblja, prenosi AFP.

Putin je ukaz o osnivanju nove organizacije u cilju "oblikovanja karaktera učenika na temelju sistema vrednosti ruskog društva" potpisao u četvrtak, a mediji su je odmah uporedili s pionirskim pokretom koji je 1922. za desetine miliona dece utemeljio Lenjin.

Prepoznatljivi s crvenim maramama oko vrata, većina dece bivšeg SSSR morali su biti članovi pionira, a to je često bio uvod i priprema za Komsomol, organizaciju mladih komunista.

Oblik i obim novog pokreta ostaje za sada nejasan. Zvaničnici ministarstva obrazovanja kažu da nisu upoznati sa Putinovim planovima, dok pojedini zvaničnici iz Kremlja ističu da je sve to isključivo ideja predsedničke administracije.

PIONIRI U SFRJ

Kod nas Savez pionira Jugoslavije kao pionirska organizacija obuhvatala je osnovno-školsku decu iz prvih 7 razreda u SFRJ. Savez je osnovan 27. decembra 1942. godine u toku NOB, od strane Komunističke partije Jugoslavije, a po ugledu na sovjetske pionirske organizacije.

Izdavali su „Male novine“. Čest sinonim za ovu organizaciju bio je „Titovi pioniri“.

Organizacija je bila podeljena u dve grupe, mlađe pionire (7 do 11 godina) i starije pionire (11 do 15 godina).

Prijem novih članova obavljan je u prvom razredu, tokom svečanosti za Dan Republike. Tog dana đaci su davali "pionirsku zakletvu“ i dobijali su uniformu pionira: plavu kapu "titovku“ sa crvenom petokrakom, belu košulju sa crvenom maramom i plavi šorc.

Poslednja generacija pionira rođena je 1982. godine.

Pionirska zakletva:

Tekst pionirske zakletve, koji je u nekim detaljima varirao od škole do škole, na srpsko-hrvatskom jeziku je glasio:

"Danas, kada postajem pionirDajem časnu pionirsku reč:Da ću marljivo učiti i raditipoštovati roditelje i starije,i biti veran i iskren drug,koji drži datu reč;Da ću voleti našu samoupravnu domovinuSocijalističku Federativnu Republiku JugoslavijuDa ću razvijati bratstvo i jedinstvoi ideje za koje se borio drug Tito;Da ću ceniti sve ljude svetakoji žele slobodu i mir!“

(Večernji/Wikipedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track