BELA KUĆA O SPECIJALCIMA U SIRIJI: Nismo ih poslali da bi se borili
Foto: Profimedia

Oglasili se Amerikanci

BELA KUĆA O SPECIJALCIMA U SIRIJI: Nismo ih poslali da bi se borili

Planeta -
Zvanični Vašington odbacio optužbe da je Barak Obama pogazio obećanje da u Siriju neće slati kopnene snage

VAŠINGTON - Bela kuća saopštila je danas da raspoređivanje manjeg broja američkih specijalnih snaga u Siriji ne predstavlja promenu strategije SAD, navodeći da te snage nemaju borbenu misiju.

"Naša strategija se nije promenila", rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest. On je odbacio optužbe da je američki predsednik Barak Obama pogazio obećanje da neće u Siriju uputiti kopnene snage.

"Te snage nemaju borbenu misiju", istakao je Ernest, prenela je agencija AFP. Ranije je saopšteno da je Obama odobrio prvo raspoređivanje specijalnih snaga SAD u Siriji, nakon dugotrajnog odbijanja da pošalje kopnene trupe na taj teren.

Odobreno je slanje na sever Sirije "ispod 50" vojnika za specijalne operacije. Oni bi, kako je rečeno, "trebalo da pomognu koordinaciju lokalnih snaga na terenu" u borbi protiv Islamske države, prenosi AFP.

Vašington će, u okviru jačanja operacija u Siriji, takođe u bazu Indžirlik, na jugu Turske, poslati i jedan broj svojih vojnih aviona A-10 i F-15.

Amerikanci predvode koaliciju 65 zemalja koje imaju za cilj da neutrališu teritorijalna osvajanja ID u Siriji i Iraku, ali su oklevali da dramatično povećaju svoje uključivanje u sirijski građanski rat, navodi AFP. Osim toga, članice te koalicije često imaju neusklađene ciljeve i različiti nivo angažovanja u Siriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja