KERI PRIZNAO: Mesecima smo razmišljali o slanju komandosa u Siriju
Foto: Ap 22 Okt 2015

Spremljen plan

KERI PRIZNAO: Mesecima smo razmišljali o slanju komandosa u Siriju

Planeta -
Američki državni sekretar rekao da je Obama odlučan da pojača borbu protiv džihadista

BEČ - Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da se mesecima "razmišljalo" o slanju oko 50 pripadnika američkih specijalnih jedinica u Siriju, demantujući glasine da je ta odluka uticala na tok današnjeg međunarodnog sastanka u Beču o rešavanju sirijske krize.

"Predsednik (SAD Barak) Obama je mesecima odlučan u nameri da treba da se pojačaju napori u borbi protiv džihadista", rekao je Keri novinarima posle sastanka. Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov juče i danas, zajedno s predstavnicima 19 zemalja, razgovarali su o Siriji i političkom rešavanju tamošnjeg konflikta u kojem je od 2011. godine poginulo više od 250.000 ljudi.

Manja grupa američkih snaga za specijalne operacije biće rapoređena na severu Sirije, gde će s lokalnim snagama sarađivati u borbi protiv Islamske države, izjavili su ranije danas visoki američki zvaničnici. To je prvi put da će američka vojska delovati na terenu u Siriji. Neimenovani zvaničnici izjavili su da je Obama naredio raspoređivanje manje od 50 komandosa da pomognu u koordinaciji koalicionih snaga s lokalnom vojskom.

"Potpuna je slučajnost da je ta odluka doneta danas kad je bio sastanak u Beču", rekao je Keri. Komentarišući tu odluku, Lavrov je na istoj konferenciji za novinare rekao da je Rusija "za borbu protiv terorizma u skladu s međunarodnim pravom".

"Na osnovu toga, svaka vojna intervencija, bila vazdušna ili kopnena, mora da ima saglasnost Saveta bezednosti UN", rekao je ruski ministar. Učesnici sastanka u Beču pozvali su na novi diplomatski proces rešavanja sirijske krize s predstavnicima vlasti i opozicije, koji bi se odvijao pod okriljem UN. SAD, Iran i Rusija se međutim i dalje ne slažu oko sudbine sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Još jedan sastanak planiran je za sledeću sedmicu, moguće opet u Beču. Sastanku u Beču danas je prisustvovao i specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track