POZIV NA OSVETU: Vođa Al Kaide zove muslimane na borbu protiv Zapada i Rusije
Foto: AP 3 Feb 2014

Terorista

POZIV NA OSVETU: Vođa Al Kaide zove muslimane na borbu protiv Zapada i Rusije

Planeta -
Ajman al Zavahri pozvao sledbenike da se okupe u Siriji i Iraku

KAIRO - Vođa Al Kaide Ajman al Zavahri pozvao je muslimane, pristalice Al Kaide, da se okupe kako bi se suočili sa pretnjom Zapada i Rusije u Siriji i Iraku u najnovijoj poruci u kojoj, po prvi put, apeluje na veće jedinstvo Al Kaide i Islamske države (IS).

"Amerikanci, Rusi, Iranci, Alaviti i Hezbolah koordiniraju svoj rat protiv nas. Zar mi nismo u stanju da zaustavimo sukobe među sobom, tako da možemo da usmerimo sve naše napore protiv njih", naveo je Zavahri u audio poruci objavljenoj sinoć na internetu. Rojters navodi da nije jasno kada je snimak napravljen, mada naznake ukazuju da je posle otpočinjanja ruskih vazdušnih udara u Siriji 30. septembra.

"Moja mudžahidinska braćo na svim mestima i u svim grupama, suočavamo se sa agresijom od Amerike, Evrope i Rusije tako da je na nama da se ujedinimo, od onih u Istočnom Turkestanu do Maroka", naveo je Zavahri.

U predhodnom snimku, objavljenom u septembru, Zavahri je naveo da IS i njen lider Abu Bakr el Bagdadi nisu legitimni, ali je naveo da će se njegovi sledbenici pridružiti borbi protiv zapadne koalicije u Iraku i Siriji, "ukoliko bude bilo moguće".

IS koji kontroliše veliki deo Iraka i Sirije, pozvala je na sveti rat protiv Rusije i SAD kao odgovor na vazdušne udare na njene borce u Siriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track