MERKEL: Na Balkanu će izbiti novi rat ako zatvorimo granice!

Upozorenje iz Berlina

MERKEL: Na Balkanu će izbiti novi rat ako zatvorimo granice!

Planeta -
Ne želim da se to ponovo dogodi, rekla je Merkelova, dodajući da ju je upravo porast napetosti između balkanskih država naveo da sazove konferenciju o tranzitu izbeglica kroz region

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi zatvaranje granica u Evropi moglo dovesti do novog vojnog sukoba na Balkanu.

Govoreći na konferenciji Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Darmštatu u južnoj Nemačkoj, Merkelova je rekla da bi zatvarenje nemačke granice ka Austriji mnoglo da dovede do vojnog sukoba na Balkanu, prenosi austrijski Kronen Cajtung.

"Biće poremećaja", izjavila je Merkelova, rekaviši da bi takva situacija napravila "pukotine" između država u regionu Balkana koje su devedesetih godina prošlog veka već bile u krvavom ratu.

"Ne želim da se to ponovo dogodi", rekla je Merkelova, dodajući da ju je upravo porast napetosti između balkanskih država naveo da sazove konferenciju o tranzitu izbeglica kroz region.

Ako Nemačka zatvori svoje granice tada će i druge zemlje to učiniti. Na Nemačkoj, kao najvećoj državi EU, je da pronađe rešenje koje podstiče solidarnost, a ne podele", rekla je nemačka kancelarka.

"Prilično sam sigurna da možemo to da postignemo", izjavila je Merkelova u Darmštatu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track