BRITANCIMA NE TREBA EVROPA: Evo kako bi izlazak iz Unije uticao na njihovu ekonomiju
Foto: Profimedia

Da li je Breksit na pomolu?

BRITANCIMA NE TREBA EVROPA: Evo kako bi izlazak iz Unije uticao na njihovu ekonomiju

Planeta -
Plan Britanije da održi referendum o članstvu u Evropskoj uniji do kraja 2017. mogao bi da preoblikuje veze te države sa njenim glavnim trgovinskim partnerima i utiče na njenu ekonomiju

Britanija, kao članica EU ima pristup najvećem trgovinskom bloku na svetu, sa oko 500 miliona potrošača. Prošle godine 48 odsto izvoza robe iz Britanije otišlo je u drugih 27 članice EU, što je najniži procenat koji deli zajedno sa Grčkom, navodi se u analizi agencije Rojters.

Nasuprot tome, Britanija je treći po veličini izvoznik usluga kada je reč o partnerima EU, odmah iza Francuske i Nemačke, a u toku su pregovori za potencijalno veliki sporazum sa SAD. Mnogi stručnjaci veruju da bi Britanija mogla da zadrži pristup zajedničkom tržištu, čak iako napusti evropski blok.

London, Foto: Profimedia
London, Foto: Profimedia

Američki zvaničnici su, međutim, za britansku agenciju rekli da SAD nisu zainteresovane da sklapaju sporazume o slobodnoj trgovini za pojedinačnim državama. Pitanje imigracije nalazi se u vrhu zabrinutosti britanskih glasača, ali premijer Dejvid Kameron malo može da učini po tom pitanju, jer je sloboda kretanja jedan od ključnih temelja EU.

Nekoliko istraživanja pokazuje da su migranti iz EU više doprineli porezu u Britaniji nego što se za njih izdvajaju socijalna davanja. Protivnici članstva u EU navode, međutim, da bi Britanija mogla da bira koji radnici su joj najviše potrebni iz inostranstva, ukoliko više ne bude u evropskom bloku.

Brisel, sedište EU, Foto: Profimedia
Brisel, sedište EU, Foto: Profimedia

EU je najveći investicioni parter Britanije, ali neki biznis lideri navode da bi neizvesnost oko članstva Britanije u EU mogla da naškodi investicijama u periodu do referenduma. Pravila EU, takođe, nameću određene troškove poslovanja u državama članicama, kao što je na primer standardizacija proizvoda, u cilju harmonizacije jedinstvenog tržišta.

Britanija, izvan EU, mogla bi u teoriji te troškove da izbegne, ali za to nema previše slobode, ukoliko želi da nakon izlaska iz bloka, nastavi sa poslovanjem na jedinstvenom tržištu. Konsultantska firma "Kapital ekonomiks" navodi da bi Britanija mogla da izgubi polovinu od 20 milijardi funti (30 milijardi dolara) godišnjeg izvoza finansijskih usluga u EU ukoliko napusti evropski blok.

Prošle godine, Britanija je u budžet EU uplatila 14,5 milijardi evra. Njenim eventualnim izlaskom, članice EU, morale bi to da nadoknade, ali glavni uticaj "Breksita" bio najviše bi se osetio u ravnoteži moći unutar bloka. Britanija je bila snažan saveznik slobodne trgovine i konkurentnosti, poput Nemačke, dok južne članice EU teže da favorizuju protekcionizam evropske industrije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track