(FOTO) ZA POLJSKU BEZ ISLAMA: Hiljade nacionalista prošetalo Varšavom u maršu desnice
Foto: Reuters

Radikalno

(FOTO) ZA POLJSKU BEZ ISLAMA: Hiljade nacionalista prošetalo Varšavom u maršu desnice

Planeta -
Uz eksplozije petardi, kućnih vatrometa, u moru nacionalnih crveno-belih zastava, transparenata sa patriotskim, ali i nacionalističkim parolama i simbolima, centrom Varšave prošle su desetine hiljada Poljaka u tradicionalnom Maršu nezavisnosti ovdašnje radikalne nacionalističke desnice.

Okupljeni su bučno skandirali: "Poljska samo za Poljake", "Velika Poljska. Katolička!", "Poljska bez islama", "Bog, čast i otadžbina".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prema procenama organizatora čak 100.000, dok je policija procenila preko 35.000 ljudi odazvalo se pozivu da danas na državni pravnik, Dan nezavisnosti u tradicionalnom maršu Varšavom uz proslavu 97. godišnjice nezavisnosti izrazi i ogorčeni protest zbog toga što Evropa i Poljska pružaju utočište izbeglicama sa Bliskog istoka i Afrike.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Glavna parola Marša je ovde godine zato "Poljska Poljacima" a u masi je i mnoštvo antiislamskih i antimigrantskih transparenata, poput "Stop islamizaciji Poljske" ili "Više volim svinjetinu od Muhameda". Radikalni nacionalisti su pred početak Marša pročitali poruku predsednika Poljske Andžeja Dude koji je, doduše, odbio njihov poziv da predvodi pohod, poznat inače po izgredima i obično završava vandalskim divljanjem i sukobima sa policijom, ali im je poželeo da Marš protekne kao lep praznik mladosti.

Marš obezbeđuju jake policijske snage u bočnim ulicama, a redari su napravili kordon oko mase učesnika kako bi sprečili očekivane napade maskiranih anarhista, koji se u manjim grupicama pojavljuju na trasi Marša.

"Za sada nema ozbiljnijih incidenata na trasi Marša", kazao je poljskim medijima portparol prestoničke policije Marijuš Mrožek. Gradske vlasti demantovale su vesti da su učesnici Marša nezavisnosti oskrnavili Spomenik sovjetskim vojnicima u parku blizu Narodnog stadiona.

"Spomenik je poliven crvenom bojom. Međutim, to se desilo još jutros. Muškarac je uhvaćen na delu i uhapšen. To nema veze sa popodnevnim maršom", rekao je portparol gradskih vlasti Bartoš Milčarčik. Zbog sitnijih izgreda, manjeg gurkanja ili kada su učesnici marša strgli zastavu Evropske unije policija nije morala da interveniše.

Marš nezavisnosti koji je počeo u 14 časova završava večeras na poljani ispred Narodnog stadiona u Varšavi koncertom patriotskih pesama. Marševi nezavisnosti ali ne uvek u organizaciji radikalne nacionalističke omladine i bez masovnog učešća fudbalskih huligana odvijaju se danas u gradovima širom Poljske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja