(VIDEO) ISLAMSKA DRŽAVA NA KOLENIMA U IRAKU: Velika pobeda Kurda, ušli u Sindžar
Foto: AP

Borbe u Iraku

(VIDEO) ISLAMSKA DRŽAVA NA KOLENIMA U IRAKU: Velika pobeda Kurda, ušli u Sindžar

Planeta -
Predsednik kurdske oblasti u Iraku Masud Barzani izjavio je da je osvojen grad Sindžar na severu zemlje koji se nalazio pod kontrolom Islamske države.

Obraćajući se kurdskim borcima u Sindžaru, Barzani je rekao da je današnja pobeda značajna, jer je opsada tog grada "postala simbol nepravde protiv kurdskog naroda".

Foto: AP
Foto: AP

Borci su, ranije u toku dana, podigli kurdsku zastavu i pucnjima iz vatrenog oružja proslavljali pobedu u centru Sindžara, preneo je AP. Američki i kurdski zvaničnici, međutim, upozoravaju da je previše rano da se proglasi pobeda u velikoj ofanzivi, čiji je cilj zauzimanje strateški važnog područja.

Foto: AP
Foto: AP

Državni sekretar SAD Džon Keri, koji se nalazi u poseti Tunisu, izrazio je očekivanje da će Sindžar biti u potpunosti oslobođen u narednim danima, s obzirom na to da u njemu ima još boraca ID.

"Apsolutno smo uvereni da će u narednim danima Sindžar moći da bude oslobođen", rekao je Keri, naveo je AFP. Sa druge strane, u borbama u Siriji vladine snage zauzele su selo Tel Hadija u severnoj provinciji Alepo, saopštili su Sirijska opservatorija za ljudska prava i državni mediji.

Sirijski vojnici slave nakon zauzimanja sela, Foto: AP
Sirijski vojnici slave nakon zauzimanja sela, Foto: AP

Reč je o najnovijem osvajanju teritorija pod kontrolom ekstremista, zahvaljujući kome su se vladine snage približile glavnom putu koji povezuje Damask sa gradovima na severu, uključujući Alepo, uz podršku vazdušnih udara Rusije, izvestio je Rojters.

Uz podršku američkih vazdušnih udara, Kurdi su u četvrtak odsekli Sindžar sa istoka i zapada u ofanzivi protiv ID, koja bi mogla da predstavlja prekretnicu u naporima za pobedu nad džihadistima.

Sindžar ima simbolički i strateški značaj, s obzirom na to da se nalazi sa obe strane glavnog autoputa koji povezuje Mosul i Raku, glavna uporišta džihadističke grupe u Iraku i Siriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja