NOVA POLJSKA PREMIJERKA: Popraviću ovu državu
Foto: AP 13 Nov 2015

Obećanje

NOVA POLJSKA PREMIJERKA: Popraviću ovu državu

Planeta -
Novoizabrana premijerka Poljske Beata Šidlo obećala je da će "popraviti državu", nakon što ju je predsednik Andžej Duda, njen politički saveznik, zvanično imenovao za predsednicu vlade

"To je velika odgovornost, ali duboko verujem u ljude sa kojima ću predstaviti plan za popravljanje republike, plan o kome smo govorili u kampanji", rekla je Šidlo zvaničnicima okupljenim u predsedničkoj palati.

Šidlo (52), ćerka rudara, viđena je kao politička štićenica Jaroslava Kačinjskog, šefa konzervativne partije Pravo i Pravda, koja je ostvarila ubedljivu pobedu na izborima 25. oktobra, preneo je AFP.

"Nakon osam godina, stranka Pravo i pravda iz koje potiče premijerka, i iz koje ja potičem, počinje da vlada Poljskom pod neverovatnim okolnostima...tako što ima apsolutnu većinu u gornjem i u donjem domu parlamenta što joj omogućava da usvaja ili odbacuje sve nacrte zakona", rekao je Duda na ceremoniji.

Predsednik Poljske se osvrnuo na dugogodišnju saradnju sa Šidlo unutar stranke i dodao da "računa na to da se neće promeniti". Šidlo je ranije danas razgovarala telefonom sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, navedeno je na zvaničnom Tviter nalogu stranke.

Na izborima u Poljskoj pre tri sedmice pobedila je evroskeptična, desničarska partija Pravo i Pravda, koja je osvojila 37,6 odsto glasova. Nova vlada položiće zakletvu u ponedeljak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track