Najnovije vesti

HAPŠENJE DŽELATOVOG SARADNIKA: Uhapšen muškarac koji je imao veze sa Džihadi Džonom
Foto: Reuters

Razbijanje mreže

HAPŠENJE DŽELATOVOG SARADNIKA: Uhapšen muškarac koji je imao veze sa Džihadi Džonom

Planeta
U Turskoj je uhapšen muškarac za kog se veruje da ima veze sa ekstremistom Islamske države, poznatim kao Džihadi Džon, koji je bio meta američkog napada u Siriji, saopštili su danas turski zvaničnici

Sumnja se da je uhapšen Aine Lesli Dejvis, jedan iz grupe britanskih islamista koji, kako se veruje, imaju zadatak da čuvaju strane zatvorenike u Siriji. On je uhapšen u Istanbulu, prenela je agencija Rojters, pozivajući se na izjave dvojice istaknutih turskih zvaničnika.

 

Prethodno je američka vojska saopštila da je "prilično sigurna" da je u napadu dronom na vozilo u Siriji ubijen Džihadi Džon, britanski državljanin koji se pojavljivao na video snimcima koji su prikazivali pogubljenja novinara sa zapada i humanitarnih radnika. Da je Muhamed Emvazi bio meta vazdušnog napada u Raki, potvrdio je u saopštenju i sekretar za medije Pentagona Piter Kuk.

 

Bivši talac je opisao Emvazija, koji je u srednjim 20-im godinama, kao krvožednog psihopatu koji je uživao da preti zapadnim taocima. Sspanski novinar Havier Espinoza, koji je bio u zaorbljeništvu džihadista više od šest meseci, posle otmice u Siriji 2013. godine, rekao je da Emvazi tačno objašnjava kako militanti sprovode smaknuća. Među onima kojima je odrubljena glava u prikazanim video snimcima na internetu su i američki novinari Stiven Sotlof i Džems Foli, američki humanitarac Abdul Rahman Kasig, kao i britanski Dejvid Hejns i Alan Hening i britanski novinar Kenji Goto.

 

Emvazi je u februaru identifikovam kao Džihadi Džon, iako je advokat njegovog oca tvrdio novinarima da za to nema dokaza. Stručnjaci su kasnije potvrdili identifikaciju. Emvazi je rođen u Kuvajtu i proveo je deo detinjstva u siromašnom području Taima i Džahri, pre nego što se preselio u Britaniju, dok je još bio dečak. Pohađao je državne škole u Londonu i studirao informatiku na Univezitetu Vestminster, pre nego što je otišao u Siriju 2013. godine. Upravnica londonske Kvintin Kinastoun akademije kazala je ranije za BiBiSi, da je bio miran, razuman i vredan.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...