ŠEFOVI DIPLOMATIJA EU: Porazićemo Islamsku državu
Foto: Ap 16, 11, 2015

Rešavanje krize

ŠEFOVI DIPLOMATIJA EU: Porazićemo Islamsku državu

Planeta -
Šefovi diplomatija Evropske unije danas su u Briselu ključnu pažnju posvetili merama za zaustavljanje sukoba u Siriji, nanošenje vojnog poraza teroristima Islamske države, kao i pokretanje pod pokroviteljstvom UN političkog mirovnog procesa za formiranje prelazne vlade u Siriji

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini saopštila je da se takvo rešenje, uz najpre nužnu obustavu sukob snaga režima i opozicije, izuzev Islamske države koja mora biti poražena, nazire zahvaljujući dogovorima na sastancima u Beču ključnih činilaca u događajima u Siriji, od Irana, Saudijske Arabije, Turske, Egipta, pa do SAD, Rusije i EU.

Visoka predstavnica EU je dodala da je na zasedanju razmotrena migrantska kriza i da je rečeno da se ne može terorizam povezivati s izbeglicama jer oni beže od iste terorističke pretnje koja pogađa Evropu. Velika pažnja je posvećena sprovođenju dogovora o rešavanju migrantske krize na samitu EU-Afrika, a kad je u pitanju "istočni, zapadnobalkanski put migranata, u žiži je bila saradnja s Turskom, kao i Libanom i Jordanom", navela je Mogerini.

Zaključak šefova diplomatija EU je bio da se saradnja s Turskom ne sme iscrpeti samo u merama vezanim za izbeglice i zaštitu granica, iako je to ključno pitanje, već razviti i na širokom političkom polju, o čemu je Mogerini, kako je rekla, upravo razgovarala s čelnicima vlasti u Ankari. Ministri spoljnih poslova EU su, u svetlu krvavih terorističkih napada u Parizu, svu pažnju posvetili hitnom i jedinstvenom rešavanju sirijske krize koja je temeljni uzrok napada terorista i daljih pretnji evropskoj bezbednosti.

Mogerini je dodala da je brzo formiranje šire međunarodne koalicije za razbijanje i uništenje terorista Islamske države preduslov za uspostavljanje stabilne vlasti u Siriji, s tim da se među svetskim činiocima tačno usaglasi ko su teroristi u Siriji koji moraju biti poraženi. Visoka predstavnica EU je rekla da će najpre s francuskim ministrom odbrane, a potom sutra i na zasedanju ministara odbrane EU, nastojati da dobije tačan stav o današnjem zahtevu francuskog predsednika Fransoe Olanda da se aktivira član temeljnog akta Unije o solidarnosti svih članica EU sa nekom zemljom Unije čija bi bezbednost bila ugrožena u slučaju ratnog napada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track