VUDU DECA: Večita borba naroda Fon protiv zlih duhova
Foto: Profimedia

OBIČAJI

VUDU DECA: Večita borba naroda Fon protiv zlih duhova

Planeta -
Nakon što blizanci u ovom narodu preminu, njihovi roditelji nastavljaju da neguju lutke onako kako su brinuli o deci kako bi odagnali zlo
1 / 3 Foto: Profimedia

Uzgajanje blizanaca nije lako u Beninu, siromašnoj zemlji na zapadnoj obali Afrike, piše National Geographic. Mortalitet najmlađih – naročito blizanaca – izuzetno je visok, a tokom godina tuge, ožalošćeni roditelji naroda Fon pronašli su interesantan način da se nose s bolom.Francuski fotograf Erik Laforg proveo je izvesno vreme s pripadnicima ovog naroda i zabeležio tradiciju koja se dugo praktikuje u Beninu: nakon što njihova deca preminu, majke i očevi prave lutke za koje veruju da postaju novi dom dušama njihovih mališana. Uz to, oni smatraju da ovi duhovi imaju moć da donesu porodici sreću ili nesreću, u zavisnosti od toga kako se ona ophodi prema lutkama.

Zbog toga ožalošćeni roditelji kupaju i „hrane“ lutke, glume da ih uspavljuju, čak ih odvode u škole kako bi umilostivili duhove i oterali zlo od svog doma.Kako je antropolog Vejd Dejvis objasnio za National Geographic, iako su u mnogim sredinama blizanci simbol disbalansa, u Beninu se veruje da su ovakva deca „dve polovine jedne duše“.„Blizanci se smatraju bićima božanskog porekla koja žive večno i blagosloviće svakog ko se prema njima ophodi s poštovanjem“, objašnjava antropolog Kosi Đonuku s Univerziteta u Lomeu, u obližnjem Togu.

Iz tog razloga ne dobijaju sva preminula deca zamene u vidu lutaka. Taj običaj rezervisan je samo za blizance, a u narodu Fon je jedna od dvadeset trudnoća blizanačka.Njihova smrtnost je toliko visoka da, ukoliko bebe dožive treći mesec, cela zajednica se okuplja i pruža deci darove, objašnjava Laforg.

Četrdesetogodišnja Hounjoga jedna je od majki koja je doživela ovakvu sudbinu. Ona je dopustila Laforgu da je prati čitavog jednog dana kako bi stekao uvid u svakodnevnicu beninskih „vudu majki“.Kako je ovaj fotograf otkrio, Hounjogina deca Zinsu i Zinhoue su preminula, ali ona o njima govori u sadašnjem vremenu. Redovno kupa i umiva lutke koje ih predstavljaju, a jednom nedeljno ih odnosi na jezero zbog temeljnog kupanja.„Kada ih osuši, prska ih parfemom“, kaže Laforg. „Sunđer kojim ih je trljala baca u jezero da ne bi sa sobom u kuću vratila zlo.“SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:Misterija plemena Tasadaj: Je li sve bila laž?Zlato vredno više miliona evra svake godine završi u – kanalizacijiGol, ritual koji dečake pretvara u muškarceEtiopsko pleme reciklira ono što moderno društvo odbacujeJesenja migracija: Kako ptice selice znaju gde je jug?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja