NEMAČKI MINISTAR: Napadi u Parizu verovatno nisu poslednji
Foto: AP

Svet na ivici

NEMAČKI MINISTAR: Napadi u Parizu verovatno nisu poslednji

Planeta -
Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezier upozorio je danas da teroristički napadi u Parizu verovatno nisu i poslednji i da bi mogli biti deo plana Islamske države o širim akcijama u Evropi.

"Na osnovu svega što do sada znamo, Pariz je deo koordinirane serije napada takozvane Islamske države", rekao je De Mezier na konferenciji policije u Majncu.

Ukoliko to bude potvrđeno, ovo bi bio prvi napad Islamske države u Zapadnoj Evropi ali verovatno ne i poslednji, rekao je on, ocenjujući da su napadi u petak pokazali da iza njih stoje "dobro obučeni počinioci i dugotrajno i detaljno planiranje".

U više gotovo istovremenih napada na fudbalski stadion, koncertnu dvoranu i prepune restorane u petak uveče ubijeno je 129 ljudi. Šef nemačke savezne kriminalističke službe Holger Muenš rekao je na konferenciji da se do sada 750 državljana Nemačke pridružilo borbi islamističkih ekstremista u Siriji i Iraku od kojih se jedna trećina vratila i upozorio da bi se među milion tražilaca azila koje Nemačka očekuje ove godine mogli kriti islamski ekstremisti.

Direktor CIA Džon Brenan upozorio je juče da napadi verovatno nisu planirani kao "pojedinačan događaj", rekavši da se može očekivati da Islamska država, koja kontroliše delove teritorije Iraka i Sirije, sprema nove terorističke akcije.

Napadima u Parizu prethodili su su napadi u Bejrutu u kojima je poginulo 44 ljudi, rušenje ruskog aviona iznad Egipta u kome je poginulo 224 ljudi, i samoubilački napad u Ankari u kome je ubijeno 102 i ranjeno 500 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track