Ajnštajn maltretirao našu Milevu!

Istina o braku genija 20. veka

Ajnštajn maltretirao našu Milevu!

Planeta -
Naučnik svojoj ženi Srpkinji određivao kad može da govori i gde će da ide, a tražio je da mu sprema hranu i pere veš

NJU ORLEANS - Trpela torturu.Čuveni fizičar Albert Ajnštajn maltretirao je svoju suprugu, Srpkinju Milevu Marić, ženu za koju se veruje da mu je napisala teoriju relativiteta, koja ga je proslavila i zbog koje je postao najveći genije 20. veka. Nove detalje iz njihovog bračnog života obelodanio je američki pisac Valter Isakson u svojoj knjizi „Ajnštajn: Život i univerzum“, koju je napisao na osnovu autentičnih pisama naučnika.

Prema Isaksonovim rečima, Ajnštajn je tokom petnaestogodišnjeg braka s Milevom sastavio čitav spisak pravila po kojima je ona morala da se ponaša. Bilo joj je određeno kada i kako da govori, gde da sedi, šta može, a šta ne može da radi, ukoliko je želela da njihov brak uspe. Jedno od najvažnijih Ajnštajnovih pravila bilo je ono da Mileva mora da ćuti dok joj on ne odobri suprotno i da mu odgovara samo kad je nešto pita. Takođe, nije smela da sedi s njim, niti je bila u prilici da u njegovom društvu izlazi u javnost.

S druge strane, naučnik je od supruge očekivao da mu pomaže u njegovim radovima, da vodi računa o njegovom vešu i, što je posebno bilo važno, da mu priprema tri obroka dnevno.

Pisac ističe da Ajnštajn nije hteo da ima seks s Milevom, a brak je zapravo opstajao samo zbog dva sina koja su imali. Pored toga, njihov brak je funkcionisao tako što je Albert šest dana nedeljno provodio u patentnom zavodu, a slobodno vreme je posvećivao fizici. Njihova bračna kriza kulminirala je 1914, kad je Ajnštajn našao novog saradnika za matematiku, ali i ljubavnicu, svoju rođaku Elzu Lovental. On je podneo zahtev za razvod braka s Milevom 1916, a par se konačno rastao tri godine kasnije.

Pravila ponašanja za Milevu Marić

- ne govori dok ti se obratim

- nemoj da sediš u mojoj blizini

- nigde ne idemo zajedno

- ne očekuj intimnost sa mnom

- spremaj mi tri redovna obroka dnevno

- hoću čistu odeću svakog dana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track