SATERANI SA SVIH STRANA: Džihadisti beže iz Rake pred ruskim udarima
Foto: Rojters

Značajno oslabljeni

SATERANI SA SVIH STRANA: Džihadisti beže iz Rake pred ruskim udarima

Planeta -
U vazdušnim udarima koje je Francuska počela da izvodi na položaje ISIL-a u Raki nakon masakra u Parizu poginulo je najmanje trideset i troje džihadista, potvrdili su britanski obaveštajni izvori koji imaju operativce na terenu.

Francuski napadi su ipak u senci ruske intervencije. U proteklih nekoliko meseci, otkad se Rusija aktivno uključila na bojište u Siriji gađajući položaje terorista, ISIL-ovim strukturama zadat je žestok udarac, a najgore za islamiste, očito, tek sledi.

Intenzitet vazdušnih udara, ali vrlo verovatno i pripadnika Specnaza, elitnih ruskih specijalaca biće znatno pojačan pošto je Moskva potvrdila da su teroristi odgovorni za podmetanje bombe u ruski putnički avion koji se srušio u Egiptu.

Rusi su u proteklih 48 sati izveli napade na čak 207 ciljeva u Siriji. Pritom, nisu korišćeni, kao do sada, lovci bombarderi, već je uključena i "teška artiljerija vazdušnih snaga".

Naime, juče su se u udare protiv islamista prvi put uključili i ruski strateški bombarderi Tu-22M, Tu-95MC te Tu-160.

Izveštaji obaveštajnih službi pokazuju da su vođe ISIL-a počeli da napuštaju Raku premeštajući se u Mosul i druge veće gradove takozvanog islamskog kalifata kako bi izbegli vazdušne udare. Uz to, kurdske snage su prošle nedelje oslobodile grad Sindžar, čime je prekinuta jednostavna i laka komunikacija između Rake i jugoistočnih delova teritorije pod kontrolom ISIL-a, što džihadistima otežava premeštanje.

ISIL je počeo da premešta skladišta municije i oružja i komunikacijske centre sa do sada poznatih lokacija na nove položaje. Njihove pozicije biće uskoro otkrivene, ali zasad Avioni ciljaju "na slepo" bez pouzdanih podataka o tome jesu li do sada poznate lokacije napuštene ili ne.

Ovakav razvoj situacije na terenu i sve očitije slabljenje ISIL-a odgovara Kurdima koji se već duže od godinu dana grčevito bore s islamistima u Siriji. Šef kurdske obaveštajno-sigurnosne agencije Masur Barzani utvrdio je da bi ISIL, nastave li se napadi istim intenzitetom mogao biti poražen u roku od nekoliko meseci. Udare je potrebno nastaviti, kaže, jer iako su islamisti uzdrmani, još uvek nisu znatno oslabljeni.

U međuvremenu, ruski predsednik Putin i Oland su razgovarali telefonom, a iz Kremlja je stigao poziv evropskim i državama Severne Amerike, kao i Bliskog istoka, da s Rusijom formiraju antiterorističku koaliciju koja bi se protiv Islamske države borila kao pre gotovo osam decenija protiv nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

(Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track