Al Kaida oslobađa Britanca za radikalnog propovednika
Foto: Kurir

Trampa

Al Kaida oslobađa Britanca za radikalnog propovednika

Planeta -
Ako bude ignorisala ovu ponudu i izručila Abua Katadu jordanskoj vladi, Britanija će snositi posledice, dodaje se u tom saopštenju
DUBAI - Severnoafričko krilo Al Kaide ponudilo je oslobađanje britanskog taoca u zamenu za puštanje na slobodu radikalnog propovednika Abua Katade, istovremeno upozoravajući London da ga ne izručuje Jordanu, gde je osuđen u odsustvu.
"Britanskoj vladi nudimo oslobađanje britanskog državljanima Stivena Mlakolma, koji ima i južnoafričko državljanstvo, ako deportuje Abua Katadu u jednu od zemalja 'arapskog proleća'", navedeno je u saopštenju Al Kaide na jednom islamističkom veb sajtu čija autentičnost, kako precizira Rojters, nije mogla biti proverena.
"Ako bude ignorisala ovu ponudu i izručila Abua Katadu jordanskoj vladi, Britanija će snositi posledice", dodaje se u tom saopštenju.
U Egiptu, Tunisu, Libiji i Jemenu došlo je do promene vlasti posle prošlogodišnjih masovnih protesta poznatih pod nazivom "arapsko proleće". Te pobune su ojačale islamiste koje prethodne vlade često nisu tolerisale.
Veruje se da je Malkolm jedan od devetoro Evropljana, među kojima je bilo šest francuskih državljana, koje su pripadnici Al Kaidinog krila kidnapovali u Maliju i Nigeru od septembra 2010. Otmičari su u januaru zapretili da će ih pobiti ako Francuska i njeni saveznici napadnu njihove baze na severu Malija.
Al Kaida je saopštila da su ostali oteti iz Švedske i Holandije.
Britanija je ovog meseca najavila da će nastaviti sa planom deportacije Abua Katade u Jordan, gde je u odsustvu osuđen za terorizam.
Jordanski propovednik se nalazi u kućnom pritvoru u svom domu u Londonu od februara kada je pušten iz zatvora nakon što je sud zaključio da je njegovo pritvaranje bez suđenja nezakonito.
Evropski sud za ljudska prava u januaru je presudio da on neće imati fer suđenje u Jordanu zato što postoji mogućnost da su dokazi protiv njega prikupljeni mučenjem, mada britanska vlada kaže da je dobila uveravanja da će suđenje biti pošteno.
Prema sporazumu sa Jordanom, Abuu Katadi bi sudio krivični sud, a ne vojni. Suđenje bi bilo javno sa civilnim sudijama, a njegova presuda u odsustvu bila bi poništena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track