BRITANSKI STRUČNJAK UVERAVA: Naći ćemo malezijski avion za dva meseca
Foto: Profimedia

Siguran

BRITANSKI STRUČNJAK UVERAVA: Naći ćemo malezijski avion za dva meseca

Planeta -
Pilot Sajmon Hardi koji je izračunao rutu izgubljenog malezijskog aviona na letu MH370 veruje kako će olupina biti pronađena u roku od osam nedelja kako se istraga premestila ka jugu, u delu Indijskog okeana koji još nije pretražen.

Potraga je nastavljena na području velikih dubina, a Simon Hardy vjeruje kako je zrakoplov namjerno završio na dnu mora.

Hardi je izračunao tačnu putanju aviona koji je nestao u martu prošle godine. Prema njegovom proračunu, Boing 777 namerno je odveden u more, odnevši sa sobom 239 ljudi.

Međutim, australijske vlasti tvrde da u potrazi nisu vođeni tvrdnjama ovog pilota, već kreću u istraživanje južnog područja zato što je takva procedura.

Vođa potrage, Martin Dolan, rekao je da se u ovo doba godine vreme na južnoj hemisferi smiruje pa je zato potraga preusmerena na to područje.

"Svesni smo da je pilot Hardi predložio upravo to područje, ali mi bismo se ionako s našom potragom tamo kako se vreme smiruje", rekao je Dolan.

Hardijeva teorija o tome gde je završio let MH370 iz Kuala Lumpura za Peking poslednjih meseci je objavljena više puta. On se koristio matematičkom analizom i simulatorom leta kako bi odredio putanju aviona.

Iako se slažu sa Hardijem oko moguće putanje aviona, ne slažu se s njim oko mišljenja da je aviona kontrolisano, odnosno, namerno spušten u more zbog čega je završio na dnu relativno neoštećen.

Jedini dosad pronađen deo aviona je krilo koje je u julu otkriveno na ostrvu Reunion, hiljadama milja daleko od područja pretrage.

Dolan je rekao kako se na osnovu poslednje poruke nestalog aviona da naslutiti da su ostali bez goriva zbog čega bi avion pao u more i raspao se.

Australija i Malezija podelile su troškove potrage koja je započela još u oktobru prošle godine koja obuhvata satelitsku analizu putanje aviona i prostire se na području od skoro 44.000 kvadratnih kilometara.

I kineski premijer Li Kekiang odobrio je dodatnih 14,5 miliona dolara za potragu s obzirom da su u nesreći poginula čak 153 Kineza.

(Dejli Mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track