OSUĐENI ZBOG 15 CENTI DRŽAVNIH PARA: I to za delo koje su učinili pre 25 godina
Foto: Thinkstock

Indijsko pravosuđe

OSUĐENI ZBOG 15 CENTI DRŽAVNIH PARA: I to za delo koje su učinili pre 25 godina

Planeta -
Dvoje radnika jedne bolnice u Indiji osuđeni su na jednogodišnju zatvorsku kaznu jer su pre 25 godina proneverili 11 rupija ili oko 15 centa državnog novca, rekli su advokati

Bolničarka i bolničar su priznali da su podsticali na nepotrebne sterilizacije 1989. kako bi popravili svoja primanja.

U to doba vlada je davala nagrade radnicima bolnica koji bi uverili Indijce da se odluče na sterilizaciju u sklopu spornog programa ograničenja demografskog rasta zemlje.

Sud Meruta, na severu zemlje, održao je 185 saslušanja i zatim doneo presudu protiv Nor Jahan, penzionisane bolničarke i Šobhe Rama koji je već 10 godina u penziji.Advokat obrane je tu presudu nazvao preteranom i najavio žalbu.

“Imamo varalice koji kradu milione rupija državnog novca i nikada nisu kažnjeni, a ovde sud određuje zatvor za dve osobe zbog 22 rupija”, rekao je advokat a prenosi AFP.

U sklopu programa sterilizacije vlada je isplaćivala 181 rupi (2,5 evra) po sterilizaciji, većinu iznosa je primala operisana osoba, dok su bolničarka i bolnički tehničar primili po rupi.

Istražitelji su u početku optužili pet osoba, među kojima i hirurga, ali tri osobe su u međuvremenu preminule. Prva saslušanja su počela 1998. a istraga je trajala 7 godina.

Indijski pravosudni sistem je poznat po sporosti, nedovoljnom broju sudija i brojnim nepotrebnim postupcima.Predstavnik tužiteljstva smatra da je sud bio blag u donošenju presude za taj prekršaj za koji se predviđa 10-godišnja zatvorska kazna.

(net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track