Najnovije vesti

ON JE SPASIO RUSKOG PILOTA: Najopasniji čovek Bliskog istoka na čelu spasilačkog tima
Foto: Reuters 18 Mart 2015

Spašavanje

ON JE SPASIO RUSKOG PILOTA: Najopasniji čovek Bliskog istoka na čelu spasilačkog tima

Planeta

Prema saopštenjima iz Teherana, iranski general Kasim Sulejmani, komandant specijalne jedinice „ElnKuds“, predvodio je operaciju spasavanja pilota ruskog bombardera Su–24

Iranski general Kasim Sulejmani, komandant specijalne jedinice „El Kuds“ koja je specijalizovana za izvođenje operacija u inostranstvu i koja već nekoliko meseci učestvuje u borbama protiv Islamske države na teritoriji Iraka i Sirije, stao je na čelo misije spasavanja pilota ruskog bombardera kojeg je u utorak oborio turski lovac F–16 na tursko–sirijskoj granici.  Prema saopštenjima iranske informativne agencije „Fars“, nakon pada ruskog bombardera Turska je poslala specijalni odred kako bi uhvatio pilota, a kasnije njime ucenjivala Rusiju.

Rusija je poslala nekoliko helikoptera za spasavanje pilota, međutim, dočekala ih je vatra pripadnika Slobodne sirijske armije iz najsavremenijih vrsta oružja. To ih je omelo da izvrše zadatak.

Tada se ruska komanda dogovorila sa generalom Sulejmanijem o pomoći u traženju i spasavanju Konstantina Murahtina, pilota oborenog Su–24 koji se katapultirao prilikom pada aviona. Inicijativa o učešću Iranaca u operaciji za spasavanje ruskog pilota stigla je od samog Sulejmanija.

Moskva je prihvatila njegov predlog i dala punu slobodu akcije. Sulejmani je odmah pripremio specijalnu operaciju zajedno sa pripadnicima libanskog „Hezbolaha“ i sirijskih specijalaca, obučavanih u Iranu. Rusija je sa svoje strane zatvorila vazdušni prostor i obezbedila satelitsku vezu.

Akcija spasavanja na kraju je uspešno završena, a ruski pilot je prebačen u rusku vojnu bazu u Latakiji u Siriji.

(sputniknews.com)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...