NEMAČKI MEDIJI POBESNELI: Erdogan je upotrebio sirijske izbeglice da bi ucenio Evropu
Foto: Reuters 6 Jul 2015

Nemci protiv približavanja Turske uniji

NEMAČKI MEDIJI POBESNELI: Erdogan je upotrebio sirijske izbeglice da bi ucenio Evropu

Planeta -
Dogovor Evropske unije i Turske, koji podrazumeva prijem Turske u Šengensku zonu godinu dana pre nego što je planirano, kao i novčanu donaciju od tri milijarde evra ukoliko se ta zemlja obaveže da će smanjiti tranzit izbeglica prema Evropi, nemački mediji danas su ocenili spornim

Ukoliko Ankara ispuni sve potrebne uslove koji podrazumevaju prihvatanje potražioca azila čiji su zahtevi odbijeni u EU, energičnije postupanje prema krijumčarima kao i bolju žaštitu svojih pomorskih granica, EU će ponovo pokrenuti pregovore o ulasku Turske u EU, prenosi Dojče vele.

Većina nemačkih medija takođe se bavila tom temom. List Noje osnabriker cajtung (Osnabrik) piše da je EU spremna da plati visoku cenu kako bi zaustavila priliv izbeglica preko Turske i Balkanske rute. Prema oceni tog lista, ustupci pokazuju koliko je "enormno jaka pozicija turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana." "Erdogan i zbog strateškog položaja svoje NATO zemlje između Evrope i Azije može da iskamči mnogo za svoje sunarodnike", konstatuje Noje osnabriker cajtung. Komentator lista Badiše cajtung (Frajburg) smatra da bi sastanak turskog premijera Ahmeta Davutoglua sa evropskim šefovima država mogao da uđe u istoriju kao "samit lažljivosti".

"Predsednik Saveta EU Donald Tusk rekao je da cilj sastanka nije bio da se balkanska evropska granica pomeri do Turske. Ali baš to je bio cilj. Predsednik Erdogan je poslao Davutoglua na samit kako bi svojim ljudima demonstrirao da može da bombarduje Kurde, obara ruske avione i guši slobodu mišljenja, a da pri tome ne mora da strahuje ni od kakvih posledica iz EU", navodi list. Dnevnik Nojes dojčland (Berlin) naglašava da su "Turci u Briselu nedvosmisleno zapretili ljudskom manevarskom masom - i u tome su uspeli". List ocenjuje da je premijer Davutoglu "briselsku pijacu napustio zadovoljan".

"Premijer Davutoglu je u koferu poneo obećanje da će dobiti nekoliko milijardi evra, zvanično - za pomoć izbeglicama. Za predsednika Erdogana je još važnija politička dobit - ukidanje viza EU za građane Turske je sada dosta bliže nego što je bilo". Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurt) konstatuje: "Direktno uključivanje Rusije u rat u Siriji na strani Asada bilo je i direktno upereno protiv Turske. Erdogan ne bi bio Erdogan kada bi se u toj situaciji sakrio pred EU u mišju rupu". List ocenjuje da je predsednik Erdogan "upotrebio sirijske ratne izbeglice kao oružje kako bi ucenio Zapad i pre svega Nemačku".

Komentator lista smatra da je "EU kapitulirala pred jednim sve autoritarnijim igračem kome i na unutašnjepolitičkom planu svaki cilj opravdava sredstva". Miteldojče cajtung (Hale) piše da je "predsednik Erdogan bio izgubio potencijal za ucenjivanje". "Otkako se posvađao sa Rusijom zbog oborenog aviona, njegova zemlja mora da se bori ne samo za ugled zbog posledica teške političke greške, već i sa drastičnim posledicama ekonomskih sankcija", navodi list. Miteldojče cajtung takođe ocenjuje da ponuda iz Brisela ima veliku važnost zato što "Ankara sada ne može da poslovima sa Rusijom nadoknadi ono što joj uskraćuje Evropska unija". "Ankara će morati da izađe na kraj sa više miliona ratnih izbeglica, ali neće morati sama da snosi odgovarajuće troškove. A dobila je i evropsku perspektivu", piše Miteldojče cajtung.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track