Najnovije vesti

NAŠLI DEZERTERA POSLE 10 GODINA: Iz ruske vojske pobegao u šumu, ali nije mu pomoglo
Foto: Reuters 6 Nov 2015

Vojna doktrina

NAŠLI DEZERTERA POSLE 10 GODINA: Iz ruske vojske pobegao u šumu, ali nije mu pomoglo

Planeta
Ruska policija pronašla je vojnog dezertera koji se više od decenije krio u šumama na istoku države, javili su danas mediji

Muškarac čiji identitet nije poznat javnosti, odazvao se pozivu za vojsku 2003. godine i smešten je u zabačeni deo na poluostrvu Kamčatka gde je proveo godinu dana pre nego što je napustio vojne redove, sudeći prema navodima policije, preneo je britanski Gardijan.

"On je živeo na Kamčatki sve ovo vreme, većinom se krijući u šumi", navodi se u saopštenju ogranka ministarstva unutrašnjih poslova.

"On se snalazio radeći neobične poslove i nije nameravao da stupi u kontakt sa svojom porodicom", stoji u saopštenju. Potraga za tridesetogodišnjim dezerterom, koji je rodom iz južnog ruskog grada Taganroga, prekinuta je kada je njegova porodica pogrešno identifikovala telo kao posmrtne ostatke njihovog bližnjeg, samo nekoliko meseci nakon što je on nestao.

Agencija Itar Tas javila je da je porodica dezertera čak sahranila muškarca za kojeg su mislili da je njihov nestali član. Vojnik je dezertirao zbog "porodičnih problema", kako je prenela agencija izjave regionalnih vlasti. Odbegli vojnik je navodno izgradio sebi kuću od građevinskog materijala na periferiji Petropavlovsk-Kamčatski i za život je zarađivao radeći na jednoj farmi svinja i skupljajući otpad, među ostalim neobičnim poslovima koje je radio.

Vojnici koji budu optuženi za dezertiranje, prema ruskom zakonu mogu da budu kažnjeni kaznom do sedam godina zatvora. U 2003. godini vojna služba je trajala dve godine, nakon čega je taj period smanjen na godinu dana. Valentina Melinkova, koja se nalazi na čelu ruskog Komiteta majki vojnika rekla je da sumnja da će vojnik biti kažnjen zatvorskom kaznom zbog tog dela.

"Ima veliki broj dezertera koji se danas nalaze na dalekom istoku. Imali smo slučajeve kada bi se neki krili u podrumu godinama, ali bi nakon što su pronađeni bivali poslati na psihijatrijsku pregled i nakon toga oslobođeni", rekla je Melinkova. Šef kancelarije vojnog tužilaštva nije želeo da da komentar.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...